Zahtjev NDP Dragana Čavića prema partnerima iz Saveza za promjene da se prije izbora istaknu kandidature za premijera i ministre moglo bi da bude mač sa dvije oštrice.

Ovo je ocjena stručne javnosti, koja tvrdi da se u pravilu, veoma mali broj birača opredjeljuje da svoj glas da nekoj partiji samo zato što bi u slučaju izborne pobjede, određena osoba bila premijer, odnosno ministar.

Stručnjak za politički marketing Aleksandar Zobenica kaže da, što se tiče Republike Srpske, 90 odsto birača glasa za politiku koju provode partije, dok sami eksponenti tih politika, po njegovom mišljenju, nisu toliko bitni.

Dva bloka

Ukoliko bi Savez za promjene izlazio unaprijed sa imenima potencijalnih ministara, to bi, smatra Zobenica, nametnulo zaključak da se veći dio njihove politike svodi samo na funkcije.

– Sasvim je normalno da direktno birani kandidati, kao što su član Predsjedništva BiH i predsjednik Republike, budu objelodanjeni prije izbora. Međutim, premijerska funkcija je ona koja se bira u Skupštini i mislim da nije potrebno izlaziti sa direktnim kandidatima. S druge strane, to oslikava stanje u SzP, jer očigledno je da ne postoji neka zajednička politika, već samo interes kako doći do funkcije. Kampanja SzP, uostalom, svodi se samo na to da je trenutna vlast loša, ali niko ne nudi neka rješenja u slučaju da se nađu u vlasti – navodi Zobenica.

On dodaje i da su birači u Srpskoj podijeljeni u dva bloka – jedni glasaju zato što nešto direktno očekuju, dok drugi glasaju za program i politiku partija.

– Sve je to ispresijecano. Takođe, to nije uobičajena praksa u svijetu da se kandidature premijera i ministara unaprijed ističu. Da li se negdje dešava sporadično – mislim da ne, jer uglavnom se kandiduju politike, a ne ljudi – zaključuje Zobenica.

Komšije

Slično mišljenje dijeli i politički analitičar Borislav Vukojević, koji ističe da su još na prošlim izborima čak i neke direktorske pozicije bile “javna tajna”.

– Sada imamo još nedemokratskiju stvar, a to je da se pozicije pokušavaju ugrabiti, a da kampanja još nije ni počela. U demokratskim zemljama toga nema, dok se u zemljama u tranziciji može pojaviti takva situacija. To isticanje kandidatura, međutim, može da pokaže pesimistički odnos prema izborima, jer što više neko nastoji obezbijediti unaprijed funkciju premijera ili ministra, to znači da ima manje vjere u to da će dobiti dovoljno glasova, recimo kao poslanik ili slično – navodi Vukojević.

On, takođe, smatra da birači u RS, koji nisu partijski opredijeljeni, previše razmišljaju “u ime drugih”.

– Birači uglavnom razmišljaju, ne kako ću ja da glasam, već kako će komšija i neko treći i onda svoj glas dajem u odnosu na to promišljanje i u odnosu na to kakva je sveopšta klima – navodi Vukojević.

Čavić: Nosioci politika

Lider NDP Dragan Čavić je poslije sjednice Predsjedništva stranke u subotu rekao da će tražiti sastanak rukovodstva stranaka koje čine Savez za promjene kako bi “sve stvari rasčistili jasno i javno objelodanili ključne politike i nosioce tih politika”. On je rekao da je neophodna ne samo kandidatura za mandatara, već i svih drugih koji će nositi politike po svakom resoru.

– Ne možemo govoriti o borbi protiv kriminala i korupcije ako ne znamo ko će biti budući ministar unutrašnjih poslova ili govoriti o finansijama ako se ne zna ko je predložen za ministra finansija – rekao je Čavić.

EuroBlic