Građani i firme u našoj zemlji lani nisu mogli vratiti bankama oko 1,6 milijardi maraka. Ekonomisti navode da je jedan od osnovnih razloga to što su u BiH kamate među najvišima u Evropi.

U većini slučajeva su i dvostruko više nego u mnogim evropskim zemljama.

Skup novac

Prema podacima Centralne banke (CB) BiH, na potrošačke kredite plaćamo kamate od sedam i devet posto, a na ostale između šest i sedam posto. Ni krediti za privredu nisu ništa povoljniji. Naprimjer, firme kredit viši od milion KM mogu dobiti uz kamatu od šest ili sedam posto.

U isto vrijeme, kamate na potrošnju u eurozoni kreću se između 4,9 i šest posto, dok za stambene kredite nisu više od 2,5 do 3,5 posto. Makroekonomski analitičar Faruk Hadžić kaže da su kamatne stope u BiH među najvišima u regionu i Evropu.

– Iako je posljednjih godina došlo do pada kamatnih stopa, razloge zašto nemamo kamatne stope kao u zemljama eurozone treba tražiti u samim ekonomskim prilikama u BiH, ali i u političkoj nestabilnosti, slabom ekonomskom oporavku zemlje te samom dereguliranom bankarskom tržištu u BiH – pojasnio je Hadžić.

Politička nestabilnost

Dodao je da je politička nestabilnost jedan od glavnih faktora koji gledaju međunarodne institucije prilikom procjene kreditnog rejtinga za neku zemlju.

– Iako već nekoliko godina imamo stabilan kreditni rejting, njegova ocjena je ipak dovela do toga da imamo skuplji pristup kapitalu nego neke druge zemlje. Drugi razlog treba tražiti u sporom oporavku ekonomije BiH i velikoj zaduženosti stanovništva, koji su u značajnoj mjeri već sada opterećeni kreditima. Spori rast ekonomije nije doveo do rasta plaća i kupovne moći, tako da se građani zadužuju većinski da bi preživjeli, tačnije, uzimaju kredite da bi kupili hranu zbog visokih troškova života – kazao je Hadžić.

Prema njegovim riječima, banke u BiH su toga svjesne te upravo zato drže višim kamatne stope na potrošačke kredite, ostvarujući time ekstraprofit.

– Ovdje značajnu odgovornost imaju i vlade entiteta koje su u potpunosti deregulirale tržište pod izgovorom slobodne konkurencije – naglasio je Hadžić.

Avaz