Savjet ministara odobrio garancije za dodatni zajam EBRD za izgradnju autoputa Banjaluka-Doboj

Savjet ministara donio je Odluku o odobravanju izdavanja dodatne garancije BiH za dodatni zajam Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/ Javnom preduzeću “Autoputevi Republike Srpske” u iznosu od 10 miliona evra, uz podgaranciju Republike Srpske.

Riječ je o dodatnoj garanciji po Ugovoru o amandmanu dva na Ugovor o zajmu od 26. aprila 2012. godine između “Autoputeva Republike Srpske” i EBRD /Banjaluka-Doboj-faza jedan/, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Na današnjoj sjednici utvrđen je Prijedlog ugovora o finansiranju /Koridor “Pet ce” Zenica sjever/ između BiH i Evropske investicione banke /EIB/, vrijedan 50 miliona evra.

Projekat se odnosi na izgradnju nove dionice auto-puta duge 2,8 kilometara, planirane brzine od 120 kilometara na čas, sa dva puta po dvije trake i posebnom od 9,2 metra širokim kolovozima, uključujući i tunel dug 2,4 kilometara i pripadajuću strukturu između Ponirka i Vraca u centralnom dijelu BiH.

Riječ je o dionici auto-puta u Zeničko-dobojskom kantonu na panevropskom Koridoru “Pet ce”, koji povezuje Mađarsku i Hrvatsku sa BiH.

Rok otplate kredita je 25 godina, uključujući šest godina grejs perioda, sa alokacijom na Federaciju BiH, a ukupna vrijednost projekta je 101 milion evra.

Savjet ministara utvrdio je Prijedlog kreditnog sporazuma između BiH i Kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj za projekat auto-puta Nemila-Donja Gračanica, kojim se obezbjeđuje oko 36 miliona evra za nastavak gradnje auto-puta na Koridoru “Pet ce” do Zeničke zaobilaznice prema sjeveru.

Oko pet miliona evra domaćih sredstava namijenjeno je za eksproprijaciju zemljišta i projektovanje ove poddionice na potezu Nemila-Vranduk, duge 5,25 kilometara.

Period otplate kredita je 20 godina, uključujući pet godina grejs perioda, sa alokacijom na Federaciju BiH.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH će u saradnji sa nadležnim organima entiteta, kantona i Brčko distrikta BiH nastaviti aktivnosti s ciljem definisanja modela operativne strukture za sprovođenja IPARD programa.

Ovo je zaključeno tokom razmatranja informacije Ministarstva o aktivnostima na uspostavljanju IPARD operativne strukture koja je usvojena na današnjoj sjednici.

U Informaciji se navodi da su ostvareni određeni rezultati i postignuta saglasnost za korištenje pretpristupnih fondova EU za poljoprivredu i ruralni razvoj “IPA dva” paketa, ali da je potrebno postići dogovor na najvišem nivou u BiH o uspostavljanju IPARD strukture.

Ključni preduslov institucije u BiH su ostvarile početkom ove godine usvajanjem Strateškog plana ruralnog razvoja BiH, čime je potvrđena veoma dobra saradnja svih nadležnih institucija u BiH.

Pretpristupna sredstva EU namijenjena poljoprivredi i razvoju ruralnih područja u BiH unaprijediće održivost i konkurentnost gazdinstava koja se bave poljoprivredom i primarnom proizvodnjom hrane te njihovo progresivno usklađivanje sa standardima EU u ovoj oblasti, navodi se u saopštenju.

Savjet ministara na današnjoj sjednici zadužio je Upravu za indirektno oporezivanje BiH /UIO/da odmah preduzme aktivnosti za objavljivanje Odluke o uslovima i postupku ostvarivanja prava na oslobađanje od plaćanja uvoznih i izvoznih dažbina u “Službenom glasniku BiH”, kako bi stupila na snagu.

Iz Savjeta ministara podsjećaju da je prethodno zaključeno da Uprava uskladi definisanje prebivališta u ovoj odluci sa Zakonom o carinskoj politici u BiH, čime se stvaraju uslovi za stupanje na snagu ove odluke.

Ovom odlukom se, između ostalog, od plaćanja uvoznih dažbina oslobađa oprema za proizvodnju, te se omogućava građanima da u ličnom prtljagu unesu u BiH robu vrijednu 600 KM, umjesto dosadašnjih 200 KM.

EuroBlic

Preporuka

URADITE OVO I UŠTEDITE Ovih pet uređaja troši stru...
views 88
Osim što će vam uštedjeti novac, isključivanje uređaja iz struje bezbjednije je u slučaju grmljavine kada su svi uključeni uređaji pod rizikom od udar...
“Prijedorputevi” uklanjaju naplatne ku...
views 383
Vršilac dužnosti direktora preduzeća "Putevi Republike Srpske" Nenad Nešić potvrdio je Srni da je potpisao ugovor o uklanjanju naplatnih kućica u Glam...
Počela izgradnja rasklopne trafo-stanice u Oštroj ...
views 530
U Oštroj Luci danas je položen kamen temeljac za izgradnju rasklopne trafo-stanice, 20 kV. Investicija vrijedna 460.000 KM, značiće stabilnije i kvali...
Privredna komora RS: Nagrade za prepoznatljiv kval...
views 422
Predstavnici Privredne komore RS-a danas su u okviru Izbora najuspješniji u privredi RS-a u 2017. godini, dodijelili deset nagrada za najuspješnije u ...
Ribnik: Puštena u rad mini hidroelektrana “M...
views 580
U Donjim Vrbljanima, u opštini Ribnik zvanično je puštena u rad mini hidroelektrana "Medna". U izgradnju je uloženo više od 20 miliona evra. Ova hidro...
Alumina: Izgradnja stanice za gorivo budućnosti, k...
views 225
Veoma uspješnu, prošlu poslovnu godinu, zvornička "Alumina" krunisala je izgradnjom Stanice za prirodni komprimovani gas. Iz Zvornika bi uskoro trebal...