Zbog sumnji da je svoju trogodišnju ćerkicu za kaznu ugurala u fermentacijsku komoru za tijesto u pekari te djevojčici pustila paru, nadležno državno tužilaštvo podignulo je optužnicu protiv 28-godišnje vlasnice pekare u jednome gradu na području Slavonije.

Osim pekare, optužen je i njen 34-godišnji suprug, terete se za zlostavljanje njihove tri ćerke od aprila 2013. do septembra 2016. godine.

Stalno zlostavljanje

Tužilaštvo za nesavjesne roditelje traži po godinu dana zatvora s trogodišnjim rokom uslovno.

Prema optužnici, kontinuirano zlostavljanje i zanemarivanje događalo se u prostorijama porodične pekare u koju je bračni par dovodio djecu jer su radili po cijele dane i noći.

Optuženi supružnici to su porekli, tvrdeći da djecu nisu dovodili u pekaru osim na kratko i da ih nisu ostavljali samu kod kuće. Međutim, prema izjavama svjedoka koje je tužilaštvo ispitalo, a riječ je o njihovim radnicima, 28-godišnja vlasnica bi svoju ćerku znala staviti u kolijevku koja se nalazila u pekari te je zavezati zavojima kako se ne bi micala, a kolijevku bi zatim prekrila plahtom,  piše Jutarnji list.

Često se svađali

– Supružnici su se često svađali, između njih je vladala napetost. Kad sam kod njih radila, njihova trogodišnja ćerka je svakodnevno boravila ili u pekari ili u dvorištu. U proizvodnji gdje se pekao kruh i pecivo stajala je kolijevka u koju je majka stavljala curicu koju je vezala zavojima.

Mjesto je to na kojem je jako vruće pa sam znala vidjeti dijete da se budi mokro – ispričala je jedna od bivših radnica pekare koja tvrdi da ni jedno od troje djece supružnika nikad nije išlo u vrtić niti su imali dadilju.

– Njihova djeca se nisu igrala igračkama već su se u pekari igrala tijestom, posudama za jaja i hemijskim sredstvima.

Vidjela sam kada je gazdarica čistila pekaru Domestosom, a jedna od ćerkica je došla do nje i slučajno je po očima posula deterdžent.

Zbog toga ju je ošamarila pa joj je počela curiti krv iz nosa. Vidjela sam i kad se curica igrala s Čarlijem po dvorištu, a majka ju je udarala po glavi.

Zahvatio je i mikser

Od druge koleginice sam čula da se curica igrala mikserom za miješanje pekarskih proizvoda u koji joj je zahvatio i iščupao kosu na tjemenu. Curica je odvezena doktoru, a roditelji su tamo rekli da se to dogodilo kod kuće – utvrdila je još bivša radnica.

Takođe, prema izjavama nekih od svjedoka, a što je potkrijepljeno i medicinskom dokumentacijom, početkom 2014. mješalica za tijesto je doista iščupala kosu tada 2,5-godišnje ćerke s oko 10 centimetara tjemena.

Više svjedoka je, ispričalo da je čulo za događaj u kojem je majka djevojčicu po kazni ugurala u komoru za hljeb s parom, ali ni jedna tome nije neposredno svjedočila. A riječ je o komori u koju se guraju kolica s dizanim tijestom i u koju se pušta vrela para.

Svjedoci su, takođe, ispričali da su vidjeli da jedna od ćerkica sama baca komadiće tijesta u mašinu odnosno mikser ali i da je sama vadila pečene pekarske proizvode iz vrelog pleha. Vezano, pak, za djevojčicinu odjeću, jedna od radnica je rekla da ju je znala zimi vidjeti u laganoj odjeći bez kape i šala i da se pretežito hranila proizvodima iz pekare.

Curica čiju je kosu zahvatio mikser u Centru za socijalnu zaštitu ispričala je da “zna zašto se s njom razgovara i da je mama ne ostavlja samu kod kuće, da je ne zatvara u komoru i da se ne igra s Domestosom”. Na upit psihologa ko joj je rekao da to sve kaže, curica je odgovorila: “Mama”.