Koalicija SNSD-DNS-SP sljedeće sedmice u javnost će sa zajedničkim kandidatima za predsjednika Republike i srpskog člana Predsjedništva BiH, najavio je lider socijalista Petar Đokić. Predsjednik DNS-a Marko Pavić ne protivi se stavu SNSD-a da kandidati za predsjednika Republike i člana Predsjedništva BiH budu iz te stranke, ali najavljujući dobre izborne rezultate očekuje da će DNS prvi birati ostale ključne pozicije. DNS sa 400 nova članova jača u Sokocu, a pojačanje je dobio i u Čelincu.

Pregovori vladajuće koalicija odvijaju se u dobroj atmosferi, pa lider DNS-a Marko Pavić očekuje da će imena kandidata za ključne pozicije biti poznata već krajem naredne sedmice. Za DNS je prihvatljivo da na pozicije predsjednika i člana Predsjedništva budu predloženi kandidati SNSD-a koji imaju najveći rejting u biračkom tijelu.

“Vi ste već čuli iz SNSD-a da oni očekuju obje funkcije. Mi nemamo ništa protiv toga, ali ako ćemo mi prvi birati jednu od tri funkcije, između predsjednika Vlade Republike Srpske, predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske, mi se nećemo protiviti i mi ćemo to podržati”, izjavio je Pavić.

Pavić najavljuje da će izborni rezultat DNS-a na Romaniji biti veliko iznanađenje i da će pomrsiti konce onima koji se na Sokocu smatraju nedodirljivim. Ne zabrinjava ga prelazak dva DNS-ova odbornika u redove SDS-a.

“Bjelica je molio da podržim formiranje vlasti na Sokocu, ali je iskoristio prvu priliku da nam zabije nož u leđa. Meni to ne smeta …”, kaže Pavić.

Ljubomir Erić, predsjednik OO DNS-a Sokolac ističe da će ova stranka iz ove situacije izaći daleko jača i da im je cilj zdravo jezgro i da postignu što bolji izborni rezultat.

U DNS-u su uvjereni: birače u sarajevsko – romanijskoj regiji privući će zdravom političkom retorikom i principjelnim stavovima.

“Naš cilj je deset hiljada glasova u Izbornoj jedinici 8, jedan mandat u NSRS i jedan u PS BiH”, ističe Nenad Nešić,predsjednik Regionalnog odbora DNS-a Istočno Sarajevo.

DNS je danas dobio pojačanje i Čelincu. Odbornica SDS-a u čelinačkoj Skupštini opštine Ljiljana Trivić, potpisala je u Banjaluci pristupnicu DNS-u. Јedina je žena koja je na lokalnim izborima direkno osvojila odbornički mandat u Izbornoj jedinici tri.

RTRS