Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća i Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora „PREDA-PD“ održali su u Prijedoru prezentaciju 2. javnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava poslovnim subjektima koji imaju inovativne poslovne ideje, proizvode ili usluge. Za start-ap biznis grant je 10.000 evra, a za mikro, mala i srednja preduzeća 30.000. Privrednici su zadovoljni što mogu aplicirati za ovakve razvojne projekte.

– Mislim da se procedura može pojednostaviti i smanjiti udio ličnog kapitala, da ne bude pola-pola, već da privrednici daju jednu trećinu ili četvrtinu. Generalno, ovo je nešto što ima perspektivu i mnogo znači – rekao je Milan Balaban iz preduzeća „Instalo-Komerc“.

Grant sredstva obezbijeđena su kroz „Challenge to Change“ – C2C program koji provode Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća i Sarajevska regionalna razvojna agencija „SERDA“, a finansijski podržava Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju – Sida. Za te potrebe obezbijeđeno je oko tri miliona evra, pojasnio je Marinko Žukić, direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća.

– Radi se o podršci inovativnim idejama i na taj način želimo da smanjimo nezaposlenost, a našu privredu učinimo konkurentnijom. U projektu mogu da učestvuju i preduzeća iz Švedske i naša preduzeća koja mogu da kombinuju projekte zajedno sa preduzećima iz Švedske – naveo je Đukić.

Privrednici su imali priliku da dobiju osnovne smjernice o tome koje uslove trebaju ispuniti da bi se prijavili na ovaj javni poziv.

– Želimo da informišemo preduzeća sa područja Prijedora o sredstvima koja su dostupna za njihove inovativne projekte. „PREDA“ se uključuje u realizaciju ovakvih aktivnosti kako bi doprinijeli ekonomskom razvoju grada. Svaka informacija koja može pomoći unapređenju poslovanja je veoma bitna – rekao je Saša Karalić iz Agencije „PREDA“.

Rok za podnošenje aplikacija je 10. april. Aplikanti moraju obezbijediti minimalno vlastito učešće od 50% ukupne vrijednosti predloženog projekta.

Z.J./KV