Pravosudni organi Holandije zvanično su obavijestili Ministarstvo pravde BiH da odbijaju molbu za izručenje u BiH Nedžada Herende, bivšeg pripadnika zloglasne paravojne formacije “Ševe”.

Kako piše Dnevni avaz više detalja o razlozima odbijanja zahtjeva može se očekivati od Tužilaštva BiH, nakon što ova institucija i zvanično zaprimi odluku holandskog ministarstva pravde.

Odluka o odbijanju molbe za izručenje Herende stigla je u BiH prije dva dana, gotovo godinu od momenta kada je za njim zvanično raspisana potjernica zbog sumnje da je odgovoran za ubistvo osam vojnika bivše JNA 1992. godine u Velikom parku u Sarajevu, zbog čega je u Sudu BiH u toku suđenje Draganu Vikuću i drugima.

Iako postoji crvena potjernica Interpola, Herenda nije bio hapšen, već samo lociran.

Za Herendu i “Ševe” vežu se mnoga monstruozna ubistva i zločini s političkom pozadinom, u koji je bio umiješan i vrh bošnjačke politike.

Riječ je o ratnom pokušaju ubistva sarajevskog kriminalca Ismeta Bajramovića Ćele, atentatu na porodicu generala takozvane Armije BiH Sefera Halilovića, ubistvu bivšeg zamjenika direktora AID Nedžada Ugljena, gdje je Herenda trebalo da bude jedan od ključnih svjedoka.

“Dnevni avaz” piše da određenim političkim krugovima u Sarajevu nije odgovaralo da Herenda bude izručen BiH jer bi bili otkriveni nalogodavci ovih zločina.