Članovi ruske bajkerske grupe “Noćni vukovi” stigli su danas u Banjaluku, gdje su posjetili Hram Hrista Spasitelja.

Prije toga, članovi “Noćnih vukova” posjetili su lokaciju na kojoj će biti izgrađen Rusko-srpski centar u Banjaluci.

Članovi ove ruske bajkerske grupe ušli su sinoć u Republiku Srpsku na graničnom prelazu u Bijeljini.

– Smisao našeg hodočašća je širenje duhovne veze među narodima i prijateljima u Srbiji i Republici Srpskoj, povezivanje kultura, jer naši narodi imaju dugu istoriju i davnašnje veze među crkvama i narodima, to je ista kultura i ista vjera i to za nas mnogo znači –  rekao je predsjednik Moto federacije Rusije Jevgenije Strogov.

Strogov je danas istakao da su začuđeni da je nekim njihovima članovima zabranjen ulazak u Bosnu i Hercegovinu, ali da svaka država ima pravo da nekome otvorili ili zatvori svoju granicu.

– Ali za to mora da postoji jak razlog – naveo je Strogov ističući da su začuđeni politički obojenom situacijom u vezi s njihovim boravkom u BiH te kako se to pokazuje u medijima, prenosi Fena.

Navodi da cilj njihovog boravka u RS nije sastanak s entitetskim predsjednikom Miloradom Dodikom, već obilazak pravoslavnih hramova.

U Banjaluci će kaže, biti do sutra, a njihova poruka je širenje duhovne veze među “pravoslavnim zemljama”.

FOTO: EUROBLIC/RAS SRBIJA

Nakon obilaska manastira Svete Petke u Bijeljini, izgrađenog u ruskom stilu, “Noćni vukovi” nastavili su put ka Banjaluci.

U ovoj turneji učestvuje 20 bajkera iz Rusije koji putuju automobilima, a u hodočašću im se pridružuju članovi drugih moto udruženja, duhovna lica i brojni građani.

Članovi tog moto-kluba su, kako je ranije najavljeno, na proputovanju koje nosi naziv “Ruski Balkan”, a pretpostavlja se da će se sastati s političkim predstavnicima RS.

Predsjednik RS Milorad Dodik je, 9.januara, na Dan RS, ordenom časti sa zlatnim zracima odlikovao osnivača i predsjednika Moto-kluba “Noćni vukovi” iz Ruske Federacije Aleksandra Sergejeviča Zaldastanova.

FOTO: EUROBLIC/RAS SRBIJA

Zaldastanov je od 2014. godine na crnoj listi SAD zbog, kako se navodi, svojih veza i aktivnosti sa separatistima u Ukrajini.

Povodom najavljenog dolaska ruske bajkerske grupe Noćni vukovi u Bosnu i Hercegovinu, nedavno se oglasila i Ambasada SAD  BiH, prenosi N1.

– Ovakve posjete koje negativno utiču na stabilnost nisu korisne i ne treba ih podržavati. Na lokalnim je vlastima i odgovarajućim institucijama BiH da riješe ovo pitanje. Apelujemo na organe vlasti BiH da ozbiljno shvate sve moguće sigurnosne prijetnje – naveli su za N1 iz Ambasade SAD u BiH.

EuroBlic