Sigurnosne službe Crne Gore dobile su informacije da se Kotoranin Nikola Mršić, osumnjičeni za likvidaciju sugrađanina Gorana Lenca, nalazi u Banjoj Luci.

Prema saznanjima “Dana”, zbog toga je jučer izvršen pretres na nekoliko lokacija u tom gradu, na kojima je Mršić uočen.

Kotoranin je i ovog puta uspio pobjeći, a policija je izuzela više dokaza, koji su poslani na vještačenje kako bi se ustanovilo ima li na njima tragova osumnjičenog za likvidaciju Lenca.

Crnogorski istražitelji su informacije o Mršićevom kretanju dobili primjenom mjera tajnog nadzora. Dobivene podatke razmijenili su s kolegama iz Bosne i Hercegovine, koje pomažu nadležnim organima Crne Gore u istragama o nekoliko ubistava u ratu klanova.

Nekoliko mjeseci ranije, u potrazi za članovima organiziranih kriminalnih grupa iz Crne Gore izvršeni su pretresi objekata u naselju Surčin i na Zvezdari. Tad je policiji prijavljeno da se na tim lokacijama skrivaju pripadnici više kriminalnih grupa iz Crne Gore, među kojima je i Kotoranin Nikola Mršić, koji je, prema evidencijama sigurnosnih službi, član “Škaljarskog klana”.

Informacija je dobivena od sigurnosnih službi koje prate djelovanje tog klana na području Beograda i Novog Sada. Međutim, Mršić ni tada nije pronađen na lokacijama koje su provjeravane, ali su pronađeni tragovi koji ukazuju na to da je boravio u jednom objektu na Zvezdari.

Ubijeni Goran Lenac
Ubijeni Goran Lenac

Mršić je osumnjičen da je likvidirao Lenca. On je uhapšen iste noći, dva sata poslije ubistva, ali je nakon saslušanja pušten na slobodu. Od tada mu se gubi svaki trag, a policija je vjerovala da nije izašao iz Crne Gore.

Osnovanost sumnje da je Mršić ispalio smrtonosni hitac u Lenca potvrđena je kada su stigli nalazi iz Forenzičkog centra, gdje je utvrđena podudarnost DNK iz ovog zločina s DNK profilom osumnjičenog.
Istražitelji su tokom pretrage terena nakon zločina pronašli kesu u kojoj je egzekutor sakrio pištolj, i to je bio trag koji im je pomogao da dođu do DNK profila osumnjičenog Kotoranina. Tada je protiv Mršića podnesena krivična prijava.

Lenac je ubijen 16. septembra na stadionu fudbalskog kluba Bokelj, oko 17.25 sati. Ubica nije bio maskiran i posmatrao je s tribina Lenca, koji je trenirao s prijateljem.

U vrijeme ubistva, na terenu je bilo još ljudi, ali je napadač strpljivo čekao da se oni počnu razilaziti, nakon čega je sišao s tribine, počeo da trči, simulirajući da i on navodno trenira, ne ostavljajući prostora sumnji da nešto sprema. Prišao je Lencu dok je on radio sklekove i ispalio mu dva hica u glavu.

Potom je pobjegao prema izlazu sa stadiona. Tada je ispalio još nekoliko hitaca u vazduh, vjerovatno u namjeri da uplaši eventualne očevice.

CDM.me