Pregovori lidera stranaka iz vladajuće koalicije u Republici Srpskoj o pojedinačnim kandidaturama i zajedničkom izbornom nastupu trebalo bi da počnu sljedeće sedmice, saznaje srpska.info, portal „EuroBlica“.

Odlično obaviješteni izvori, koji su insistirali na anonimnosti, otkrivaju nam da će sadašnja premijerka RS Željka Cvijanović biti zvaničan prijedlog SNSD za predsjednika Srpske, dok će, s druge strane, lider DNS Marko Pavić biti prijedlog te partije kao kandidat za istu funkciju.

– Iako se ranije spekulisalo da su pored Cvijanovićeve mogući kandidati SNSD za predsjednika RS delegat u Domu naroda BiH Sredoje Nović, savjetnik sadašnjeg predsjednika RS Siniša Karan, pa čak i ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač, iz vrha SNSD su svojim koalicionim partnerima nedavno poručili da će njihov kandidat biti aktuelna predsjednica Vlade RS. S druge strane, lider DNS Marko Pavić dobio je jednoglasnu podršku iz vrha svoje partije da se kandiduje za predsjednika Srpske – otkrivaju naši izvori.

Neformalni sastanci

Oni dodaju i da nisu tačne informacije da su pregovori koalicionih partnera već u toku, te da bi, navodno, dogovor trebalo da bude postignut do kraja ove sedmice.

– Bilo je nekih neformalnih sastanaka i razgovora, ali do ozbiljnih pregovora između delegacija SNSD, DNS i SP o zajedničkom izbornom nastupu neće doći prije ponedjeljka – tvrde naši sagovornici.

Predsjednik SNSD Milorad Dodik, koji je zvanični kandidat te partije za srpskog člana Predsjedništva BiH, ranije je nekoliko puta izjavio da će SNSD sigurno imati svog kandidata i za predsjednika RS.

Lider DNS Marko Pavić je u nedavnom intervjuu za “EuroBlic” takođe poručio da DNS ne odustaje od kandidature za predsjednika Srpske.

Opozicija na čekanju

Lideri stranaka iz Saveza za promjene još nisu odredili tačan termin početka zvaničnih pregovora o zajedničkom izbornom nastupu, kaže za srpskainfo.com, portal „EuroBlica“, potpredsjednik NDP Momčilo Novaković.

– NDP je spreman za te razgovore i sada očekujemo da dobijemo povratne informacije od lidera drugih partija iz SzP. Očekujem da bi se termin početka pregovora trebao utvrditi uskoro kako bi usaglasili naše stavove i utvrdili zajedničku izbornu platformu – kaže Novaković.

Pavić: Koalicioni razgovori teku u dobroj atmosferi

Predsjednik DNS-a Marko Pavić rekao je danas na Sokocu da koalicioni razgovori sa SNSD-om o kandidatima na predstojećim izborima teku u dobroj atmosferi i da se u velikom dijelu slažu o svim otvorenim pitanjima.

– Vi ste već čuli iz SNSD-a da oni očekuju obje funkcije. Mi nemamo ništa protiv toga, ali ako ćemo mi prvi birati jednu od tri funkcije, između predsjednika Vlade Republike Srpske, predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske, mi se nećemo protiviti i mi ćemo to podržati – izjavio je Pavić, a prenosi Srna.

On je dodao da su razgovori sa koalicionim partnerima o raspodjeli funkcija nakon narednih opštih izbora počeli ove sedmice i da bi trebalo da budu završeni krajem iduće sedmice.

EuroBlic