epa06568376 Serbian President Aleksandar Vucic speaks at a joint news conference with German Chancellor Angela Merkel (unseen) following their meeting at the chancellery in Berlin, Germany, 27 February 2018. In their meeting they reportedly spoke about bilateral relations, regional questions as well as European and economic policy matters. EPA-EFE/MARKUS HEINE

Čini mi se da zapadne zemlje ne žele ni na koji način da razgovaraju o tome kome pripada teritorija Kosova, oni to smatraju završenim, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić za RTS.

– Situacija je teška. Srbi se drže čvrsto, ali biće nam teško. Srbija očekuje mnogo bolji život, ljudi čekaju povećanje plata i penzija, moramo zato da sačuvamo mir i stabilnost – rekao je on gostujući u Dnevniku RTS-a.

Nisam naročito zadovoljan, očekivao sam veće razumijevanje ne samo za Srbe na KiM, već i za Srbiju, poručio je Vučić u Vašingtonu.

– Iskreno, nisam zadovoljan onim što sam postigao u razgovorima ovih dana u Njujorku – rekao je večeras Vučić.

On je za javni servis ocijenio da mu se čini da su njegovi sagovornici u Njujorku čvrsto i dalje na poštovanju principa očuvanja nezavisnosti Kosova, a to je, poručio je, za Srbiju veoma teško.

O tome je obavijestio i generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonia Gutereša, s kojim je danas imao susret, ali je svakako, kako kaže, nakon tri dana razgovora razočaran.

– Razočaran sam. Razumjeli smo poruku, a naše je da se dalje borimo – poručio je Vučić.

S druge strane, kaže, zadovoljan je trudom predstavnika Srbije, ali ne i rezultatima.

– Da budem otvoren, razgovarali smo o budućnosti Srbije i KiM i gledamo da nađemo kompromisno rješenje. Albanska strana radi svoje, međunarodna zajednica svoje, a ja sam se trudio da s ruba ambisa dovedemo Srbiju bar na površinu – naveo je on i dodao kako mu se čini da Zapad tvrdo stoji na poštovanju principa očuvanju nezavisnosti Kosova.

To je, dodao je, preneo i Guterešu, obavijestio ga je o svemu tome, pa i o tome da je Srbija spremna na kompromisno rješenje, ali ne tako da žrtvuje svoje državne i nacionalne interese, prenosi Tanjug.