Predsjednik Srpske Milorad Dodik, u Teleringu je komentarisao spisak organizacija i pojedinaca opasnih po bezbjednost u BiH koji je sačinilo Ministarstvo bezbjednosti BiH, a koji je procurio u javnost. Dodik kaže, to je informacija koja nema veze sa ozbiljnim državnim poslom i koja najbolje pokazuje kakva je BiH i kako u njoj funkcionišu institucije.

Milorad DodikFoto: RTRS

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, u Banjaluci je dao intervju novinarima Raša Tudeja i Njujork Tajmsa.

Dodik kaže, da je značajan broj ljudi koji su se nekada bavili sa BiH gladan stereotipa iz prošlosti, pa zbog toga nije bilo teško da se određen broj analitičara i medija aktivira oko izmišljenih afera. Republika Srpska, kaže, jedina je funkcionalna zajednica u Bosni i Hercegovini, i to više nije potrebno ni dokazivati, s obzirom na redovno izvršavanje obaveza, stabilan parlament i funkcionalne institucije. Najbolja destabilizacija je, tvrdi, izmišljena spekulacija, pa se zbog toga priče o paravojnim formacijama u Srpskoj, uprkos svim demantijima iz MUP-a i plasiraju.

“Bilo bi glupo da Republika Srpska koja ima formalne organe bezbjednosti kao što je policija, da se bavi pričom o paravojsci. Naložiću da se uvijek svaka pojava te vrste dramatično obračuna, nama to ne treba. Ali to je bilo atraktivno da neko pripiše i sada je to nezaustavljiva priča. Imate izbor da li iči po svijetu i to demantovati gluposti izrečene od strane pojedinih lica, i li da to pustite. Oni koji se bave bezbjednosti u BIH savršeno dobro zanaju šta je istina”, poručio je Dodik.

Nedopustivo je tvrdi predsjednik Republike Srpske, da policajci nemaju čime da brane sebe i da građanima obezbijede sigurnu svakodnevicu. 20 godina kaže, nije bilo dozvoljeno zanavljanje opreme MUP-a i najavljenu nabavku 2500 pušaka spreman je da brani, jer ističe, narod ne smije biti ponižen ugroženom bezbjednošću. U Srpskoj kaže nema organizovane mafije i kriminalnih grupa, a tranzitni put za narkotike nastoji se suzbiti. Vehabijske i selefijske grupe su poznate, a MUP je spreman u svakom trenutku da djeluje.

Korišćenje pozicije koju opozicija u Srpskoj ima na nivou BiH je ozbiljan problem, jer, govoreći o primjeru kako kaže, spekulacija koje iznosi ministar bezbjednosti Dragan Mektić, odlazi u svijet, a svijet izjave zvaničnika smatra istinom, a ne spekuacijom.

Dodik, kaže, ima informacije i da pojedinci iz opozicije u Srpskoj, a koji vrše vlast na niovu BiH, na međunarodnim skupovima govore protiv Repblike Srpske i njene deklaracije o vojnoj neutralnosti, suprotno njihovim zvaničnim izjavama u Srpskoj. Ponavlja, NATO je bombardovao Republiku Srpsku, i naštetio zdravlju njenog naroda.

U Teleringu predsjednik Srpske, govoreći o predstojećim opštim izborima iznio je i podatke o najnovijim anketa koje ima, a koje su 41,7% u korist SNSD, 18,7 odsto SDS, 9,2 DNS i 7.7 odsto PDP, Socijalisti oko pet odsto. NDP Dragana Čavića kaže, prema najnovijim istraživanjima, ne bi prešao cenzus.

“Što se tiče pojedinačnih funkcija, ako upoređujete mene i Ivanića, ako izađe 650 hiljada koliko je prošli put izašlo, razlika je 123 hiljade glasova u moju korist. Poznat je kandidat SDS-a, a ako mi recimo odlučimo da je naš kandidat Željka Cvijanović sada je razlika 80 hiljada glasova u korist Željke Cvijanović”, naglasio je Dodik.

Vladajuća koalicija, kaže Dodik, još uvijek vodi pregovore o kandidatu za predsjednika Republike, iako je poznato ko će to biti i uskoro će biti formalizovano. Lider najveće stranke u Srpkoj rekao je da će, kako kaže, najdugovjenija koalicija na Balkanu biti zajedno i na narednim izborima, a koalicioni potencijal je 65 odsto. Cilj mu je tvrdi, sa koalicijom izboriti dvotrećinski novo kako bi se omogućile promjene Ustava.

Koliko je urađeno zaštiti od poplava u Srpskoj nabolje može potvrditi stanovništvo. Tvrdi, više od 150 miliona u odbrambene nasipe, pročišćavanje kanala i uspostavljanje i rehabilitaciju crpnih pumpi. Ovog ljeta, kaže, slijedi jedan od najposežnijih radova te vrste – odbrambeni nasip od Zvornika prema Bijeljini koji treba da brani Semberiju od Drine. Zadovoljan je, kaže, učinjenim iako potpuna zaštita nije moguća.

“U današnjim uslovima, kada bismo imali nivo voda koji smo imali 2014.  godine šteta za stanovnišvo ne bi iznosila ni 20 odsto od onoga što smo imali prošli put. Dakle, nismo mi stajali, nego smo radili i to mogu da potvrde mnogi. Od visoke Save teško se brane Gradiška, Srbac, Šamac pogotovo. U Šamcu sam bio, na drugi sprat stambene zgrade je ulazila onda, evo sada je sava isto visoka, možda kao i onda, ali voda nije prodrla u Šamac”, naveo je Dodik.

2014. godine, ocijenio je Dodik, društvo je izuzetno solidarno djelovalo o čemu govori i to da danas o tome nema nikakvih spekulacija. Nema važnog objekta stradalog tada da nas nije obnovljen i stavljen u funkciju. U aktuelnim poplavama oštećeni, potvrdio je, biće nakon određenog vremena i procjene štete pomognuti.

Priče o bankrotu, nestanku i propasti Repulike Srpkse, kaže, Dodik u najvećoj mjeri plasira akutelna opozicija u Srpskoj. Јavni računi Republike, tvrdi, najstabilniji su u BiH. Za razliku od Federacije, Srpksa tvrdi ima gotovo dnevnu ažurnost kada je riječ o isplati podsticaja, što, kaže, mogu potvrditi i poljoprivrednici.

2014. godine kaže, mnoge obaveze, poput podsticaja, morale su biti odložene, a prioritet su bile obnova bolnica, škola i saobraćajne infrastrukture i razvoj je u određenoj mjeri usporen zbog akumulacije određenih dugova. Uz to, aranžman sa MMF-o je neopravdano dugo čekao i uprkos teškoj prošloj godini, Srpska je uspjela da iz vlastitih sredstava budžet održi stabilnim i likvidnim. U međuvremenu kaže, stigao je novac od Klirinškog duga i MMF-a i danas je budžet u potpunosti relaksiran. Penzije, plate i svi dugovi i finansijske obaveze Srpkse redovno se finansiraju. Uz sve, kaže, srpksa je usmjerena razvoju.

Auto-put prema Doboju, bolnica u Istočnom Sarajevu i Univerzitetski klinički centar Srpske ove godine biće završeni. Slijedi izgradnja bolnice u Doboju, ali i dalja izgradnja auto-puta od Doboja prema Brčom, Bijeljini i granici sa Srbijom.

Natalitet je problem u Srpskoj, i to je pitanje kojim se treba baviti i vlast i opozicija, iako kaže, opozicija nije ponudila nikakvo rješenje. Čak i prije Srbije, Srpska je materinskim dodatkom obezbijedila podršku majkama. Cjeloviti program je, kaže, neophodan je sama finansijska davanja neće u popunosti riješiti problem.

“Ono što smo vidjeli u anketama, možda bi bilo dobro da izučimo naine i sa opštinama napravimo ugovor u narednom periodu da svako drugo ili treće dijete ima pravo na besplatan vrtić ili cjelodnevni boravak. To bi mnogo više odlučivalo u odluci roditelja da stvaraju potomstvo, nego jednokratna naknada. Ono što mi trenutno radimo je da izanketiramo šta bi bilo najbolje”, kaže predsjednik Srpske.

Ne bi, tvrdi Dodik, trebalo skrnaviti institucije predizbornom kampanjom. Republika Srpska kaže momra jačati svoje instituicje, a samo onaj ko doprinosi snazi institucija, u političkom smislu, doprinosi budućnosti.

Na pitanje urednika i voditelja emisije Telering, Mate Đakovića, da li je spreman na TV duel sa predsjendikom SDS-a Vukotom Govedaricom, Dodik je kratko odgovorio – uvijek.

Govoreći o svojoj budućnosti u politici Dodik je rekao da je tu, jer je biran i da će se zadržati onoliko koliko bude biran.

Govoreći o kandidaturi za srpskog člana Predsjedništva BiH Dodik je rekao da je čovjek srpskog naroda i Republike Srpske, i da sve radi zbog interesa Srpske. Republika, kaže, ima potencijal za razvoj, ali i jedan nedostajući na nivou BiH koji je, u funkciji razvoja Srpske, potrebno otkloniti. 2014. mu je, kaže, bila opomena a lokalni izbori 2016. satisfakcija i zbog toga, kaže, ne želi razočarati svoje birače.

“Kada bi čovjek došao u poziciju da o nekim svojim ličnim afinitetima, disfunkcionalnostima ili bilo čemu razmišlja, to svakako nije mjesto koje bih ja poželio, niti bih poslije svih ovih godina, radeći sve što sam radio poželio bilo šta u tom pogledu. Više se tu radi o odgovornosti”, rekao je predsjednik Srpske.

Koliko je BiH za Srpsku nefunkcionalna Dodik je objasnio na primjeru blokade infrastrukturnih projekata i podsjetio na period kada se govorilo o rekonstrukciji Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli i Banjaluci.Iako po istim uslovima, na BiH nivou, rekonstrukcija Tuzlanskog UKC-a je odobrena, ali je stopirana rekonstrukcija UKC-a Republike Srpske.

“Јa neću da dozvolim da neko ima taj odnos prema meni i prema Republici Srpskoj. Da li je to naivnost ili dobrota, to više nije važno, ali je važno da mi umjesto donacije od 45 miliona vraćamo kredit od 45 miliona”, dodao je Dodik.

Problem BiH je kaže što se stvari na zajedničkom niovu odvijaju previše sporo i u domenu spletkarenja. To je, kaže, potrebno ubrzati, ali i poštovati nadležnosti. U kontekstu svoje eventualne pozicije u Predsjedništvu kaže, sa stanovišta BiH interesovaće ga samo onih devet nadležnosti koje joj Dejtonom pripadaju.

U kontekstu EU integracija, Dodik je rekao da nema ništa protiv da BiH što prije dobije status kandidata. Svi, tvrdi, koji se bave pitanjima članstva BiH u Evropi znaju da je Srpska prva ispunila sve svoje obaveze.

Bošnjačka politička elita, kaže zamajava svoj narod, jer im nije objasnila kakvu BiH propagira, onu kojom narod dovode u zabludu kaže, nije moguća. Ona u kojoj bi se sve tri strane dogovorile da na ovom prostoru egzistriaju bez uplita stranaca u interesu svih možda bi kaže, imala šansu.

Ako je iko, kaže Dodik, osjetio štetnost dogovora koji su donijele samo dvije strane, bez uvažavanja tećeg naroda onda je to Srpski narod i Republika Srpska, po tome je kaže prepoznatljiv period ljubavi između Hrvata i Bošnjaka. U BiH, kaže ni jedna odluka ili njegov dogovor sa Draganom Čovićem nije bio na štetu Bošnjaka, iako su Bošnjaci spremni donijeti odluku na štetu druga dva naroda.

Govoreći o poziciji Hrvata u Srpskoj i njihovom odlasku devedesetih, Dodik je rekao da i Hrvati znaju da je tome najviše doprinijela katolička crkva i biskup Franjo Komarica. Tvrdi, ne prihvata da bilo ko ima problem zbog nacionalne pripadnosti i tvrdi da Komarica zna da je nakon rata, dok je on bio načelnik Laktaša mogao u bilo kojem trenutku po pitanju bilo kojeg problema da mu se obrati. Naveo je niz primjera pomoći katoličkoj crkvi i njenim institucijama u Srpskoj, od pomoći crkvama, gerijatrijskom centru, Trapistima, ali Katoličkom školskom centru u Banjaluci.

Predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu čestitao je pobjedu i naveo da očekuje da će sa njim da se sretne krajem maja i u okviru ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu. U slučaju eventualnog prisustva inostranih predstavnika na inauguraciji u Moskvi Dodik nije krio da postoji mogućnost da se tu nađe.

Govoreći o očekivanjimau izbornoj kampanji, Dodik je rekao da SNSD kao državotvorna snaga nosi odgovornost za narod i državu, a da su ostali odgovorni za politiku. Zbog toga kaže, njihovi partijski interesi su često, zbog državnih stavljeni po strani.

“Najbolji primjer za to, da su za fotelje u zajedničkim institucijama SDS sa tradicijom državotvorne partije prebacio se na teren izdajničkog djelovanja protiv Republike Srpske, a izdajničko djelovanje nije samo da uhvatite špijuna koji odaje podatke, nego ako se predate. Prvi akt izdaje je predaja, ako izdate ideju, ako izdate narod, ili ako nise spremni i nađete razlog da vam je Milorad Dodik jedini razlog da pravite štetu Republici Srpskoj, onda vi pravite štetu narodu”, zaključio je Dodik.

Nije kaže, spreman na tu vrstu priče i da se neće ustručavati da o tome otvoreno govoriti. Uvjeren je da će predstavnici Srba u mandatu koji slijedi utvrđivati i deterinisati poziciju Srpske za nekoliko narednih decenija i zbog toga je neophodno da ti predstavnici imaju naširu moguću podršku naroda. Zato, kaže, nije potrebno usitnjavati glasačko tijelo jer upravo homogenizacija naroda oko ideje koja se zove Republika Srpska može da spasi njen narod. Spreman je, kaže, za jaku Republiku Srpsku, a za BiH onoliko koliko mora.

Kompletnu emisiju Telering pogledajte OVDJE.