Ovog meseca časovnici se pomeraju na jedan sat u napred, što znači da ćemo spavati sat vremena kraće

Ove godine se časovnici pomeraju u nedelju, 25. marta, u 2 sata ujutru. Iako ćemo se svi odreći po sat vremena spavanja, imaćemo sat vremena više svetlosti u večernjim časovima. Tih izgubljenih sat vremena spavanja, najteže pada zaposlenim ljudima, koji će biti jako nervozni i umorni.

Kako da se prilagodite vremenskoj razlici?

Postoji način kako da se prilagodite ovoj promeni časovnika i kako da učinite da gubitak jednog sata spavanja ne utiče na vašu efikasnost na poslu. Priprema za ovo prilagođavanje treba da počne u četvrtak popodne, kada treba da prestanete da u organizam unosite kofein. To znači da ćete te večeri spavati bolje i da ćete imati lakši početak petka. Za mnoge će to biti teško, ali će vam omogućiti da spavate pola sata duže nego inače.

Gibson preporučuje i da uzmete Valerijanu u obliku čaja ili tablete jer će vas to opustiti i pomoći vam da zapite bar pola sata ranije. Valerijanu treba uzeti 30 do 45 minuta pre odlaska u krevet. Čaj od kamilice vas takođe može učiniti pospanima.

Foto: Pixabay.com

U subotu ćete već za pola sata biti prilagođeni novoj vremenskoj zonoi, što znači da sve obroke treba da pomerite za pola sata ranije. Gibson predlaže i da u ishranu dodate probiotike ili jogurt jer je dokazano da oni pomažu sa problemima sa spavanjem.

– Kad se u nedelju ujutru probudite, već ćete biti u novoj vremenskoj zoni, bez gubitka sna. – kaže Dejv Gibson.

– Vremena vaših obroka će prirodno doći na svoje mesto u nedelju, tako ćete i ranije zaspati jer je vaš organizam već usvojio letnje računanje vremena. Tako ćete biti dobro pripremljeni za ponedeljak. – kaže Dejv Gibson.

(Telegraf.rs / dailystar.co.uk)