????????, 22. ????? /????/ - ??????? ?????????? "?????? ? ????????" ? ???????? ?? ??????? ????????? ???????? ???????????? ?? ??????? ????????? ?????? ?? ??????? ?????? ?????? ???????? ????????? "????????????? ???????".

Narodna biblioteka “Ćirilo i Metodije” i Udruženje za očuvanje tradicije Prijedor organizovali su večeras promociju izdanja na srpskom jeziku romana Leontija Rakovskog “Generalisimus Suvorov”.

Direktor Biblioteke Mara Ećim izjavila je da je promocija održana povodom Međunarodnog dana svjetske poezije.

– Čast nam je da našeg sugrađanina Vladimira Krčkovskog predstavljamo na ovaj način, jer ga poznajemo kao prevodioca, novinara i dugogodišnjeg radnika Rudnika “LJubija”, a večeras imamo priliku da predstavimo njegov dugogodišnji rad na prevodu ovog istorijskog romana – rekla je ona.

Izdavač istorijskog romana “Generalisimus Suvorov” na srpskom jeziku je Udruženje za očuvanje tradicije Prijedor, a prevodilac Vladimir Krčkovski.

– Posao na prevođenju ovog romana trajao je pet godina i riječ je o romansiranoj biografiji čuvenog ruskog vojskovođe Aleksandra Vasiljeviča Suvorova, koja je napisana 1941. godine – istakao je Krčkovski.

Humani vojnik

On je dodao da mu se ovaj roman, kada ga je pročitao na ruskom jeziku, toliko dopao da je smatrao da bi trebalo da ga pročita što veći broj ljudi.

– Djela koja je Suvorov, iako je živio prije 200 godina, kao veoma obrazovan čovjek uradio izučavaće se još vijekovima jer je on nacionalni junak Rusije i po svojoj humanosti možda i preteča Crvenog krsta – rekao je Krčkovski.

Direktor Udruženja za očuvanje tradicije Prijedor Željko Šormaz istakao je da je riječ o udruženju koje je osnovano 2016. godine i po statutu ima zadatak očuvanje naroda i nacionalnih manjina na području Prijedora.

– Ovo je naš prvi izdavački projekat koji smo podržali jer smatramo da je njegov autor dao veliki doprinos razvoju kulture u našem gradu – rekao je Šormaz.

U prigodnom programu večerašnje promocije nastupio je Hor “Aleksandar Nevski” iz Banjaluke izvođenjem spleta ruskih i srpskih pjesama.

Biografija

Aleksandar Vasiljevič Suvorov je ruski vojskovođa i nacionalni heroj Rusije.

Vojnu karijeru počeo je kao potporučnik, a završio kao generalisimus i trostruki feldmaršal – Ruske imperije, Austrijskog carstva i Kraljevstva Sardinije.

U bitkama je ostvario 62 pobjede, a nikad nije izgubio nijednu, pa ni onda kada je neprijatelj bio višestruko nadmoćan. Herojstvo i vojno znanje Aleksandra Suvorova doprinijeli su ogromnom ugledu, časti i slavi ruske države.

EuroBlic