Priča o paravojnim formacijama, paradžematima, naoružavanju, bezbjednosnoj krizi u BiH i hibridnim ratovima, bar kada je riječ o istupima političkih funkcionera , čini se, na vrhuncu je . Danas, na pomolu novi i to verbalni rat – između potpredsjednika SNSD-a Nikole Šprića i SDS-ovog ministra bezbjednosti Dragana Mektića.

Na uvredu – uvredom, na optužbu – optužbom. U najkraćem, tako su danas komunicirali SNSD-ov Nikola Špirić i SDS-ov Dragan Mektić. Špirić je, na konferenciji za medije, Mektića optužio da stoji na čelu specijalnog hibridnog rata protiv Srpske i postavio niz pitanja, između ostalih i ona o paradžematima, zatvorenicima iz Gvantanama i činjenici da OBA ne podliježe parlamentarnom nadzoru. Od Mektića za RTRS , odgovori na pojedina – Srpska nije u ratu, radi se o državnim interesima.

“Dobro bi bilo da Mektić odgovori da li su paradžemati pod kontrolom, ili je Mektić pod kontrolom paradžemata”, istakao je Špirić.

“Šta on priča o paradžematima i o Gvantanamu? Ovdje se radi o državnim interesima. Pitajte Crnu Goru koja nije imala ni jednoga u Gvantanamu zašto je primila dva tri iz Gvantanama, pitajte Srbiju”, izjavio je Mektić.

Mektićevo djelovanje, poručio je Špirić, štetno je i po Republiku Srpsku i po Federaciju, ali i po BiH. Njegove izjave tvrdi, Srpskoj nanose veliku štetu. Mektića je pozvao da kaže, koja institucija je potvrdila njegove navode. Mektić odgovara da ne zna kome Špirić može “prodavati” bilo kakvu priču, jer, kaže, nema doprinos u stvaranju Srpske, a iz svega tvrdi, namjerava izvući nacionalističku priču.

“Želim samo javnosti da predočim da se radi o ucijenjenom čovjeku koji je involviran u vođenje hibridnog rata protiv Republike Srpske i to je opasna stvar”, naglasio je Špirić.

“Nisam ja na čelu hibridnog rata protiv Republike Srpske. Srpska nije ni u kakvom ratu. Da se on pita i da odlučuje o nekim stvarima možda bi i bila. Ovdje ja ne napadam, niti ću ikada napadati Republiku Srpsku. Ovdje je problem vlast u Republici Srpskoj”, kaže mektić.

Da izjave funkcionera sa bh nova iz Republike Srpske prelaze granicu upozorio je i predsjednik Republike. Mektićeve, kako kaže, neosnovane izjave, laži i spekulacije međunarodna zajednica ne provjerava , što Srpskoj stvara probleme. Iza svega, tvrdi, stoji namjera da se Srpska, kao jedina funkcionalna sredina u BiH, destabilizuje, a najbolja destabilizacija je, kaže – izmišljena spekulacija.

“Mi smo jednostavno između toga da li da vjerujemo Mektiću koji je potvrđen kao čovjek koji je sklon da iznosi na brzinu neprovjerene informacije  ili policiji Republike Srpske koja to radi studiozno. Skloniji sam da vjerujem policiji”, naglasio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Izjave zvaničnika morale bi biti potkrijepljene činjenicama – stav je i analitičara. Sve ostalo je, tvrde, poigravanje sa emocijama.

“Ako govorimo o Republici Srpskoj, jedina bezbjednosna struktura na koju možemo računati je MUP Republike Srpske i sada se od jedne legalne strukture i legalne i legitimne nabavke oružja koja je potrebna tim ljudima da bi mogli da se odmbrane od takvih stvari pavi nekakva priča o tome da se prave paravojne formacije”, smatra politikolog Vojislav Savić.

Na današnjoj konferenciji Špirić je pokazao i krivičnu prijavu protiv Dragana Mektića iz 1998. godine zbog preprodaje nadgrobnih spomenika nesrpskog stanovništva porodicama srpskih pokojnika. Mektić odgovara da istraga nikada nije pokrenuta i da je odbačena, a Špirića pozvao da priča o svojim prijavama i naveo onu o stanu u Beču.

RTRS