Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da zapadne zemlje očekuju od Srbije da prizna nezavisnost Kosova što je, kako je ocijenio, “bezobrazluk i poniženje”.

“Bombama su otcijepili Kosovo od Srbije i sada nam govore da je to završena priča”, kazao je Dačić u intervjuu za Večernje Novosti.

Upitan da li su centri moći u Londonu, Vašingtonu, Parizu i Berlinu pred predsjednika Srbije Aleksandra Vučića izašli sa ponudom da Srbija formalno ili neformalno prizna nezavisnost Kosova, a da je Zajednica srpskih opština najviše što može da dobije na južnoj pokrajini, Dačić je rekao da je “nekoliko puta govorio Vučiću da Zapad Srbiju svih ovih godina zamajava i da je priznanje nezavisnosti Kosova jedino što njih zanima”.

“Kako su se samo lijepo sjetili, mi da priznamo Kosovo, a oni će nam velikodušno dati ZSO koju ne mogu da formiraju evo pet godina… Za pet godina se završio Drugi svjetski rat, a oni nisu u stanju da natjeraju Tačija i društvo da primjene Briselski sporazum koji su potpisali”, ocijenio je Dačić.

Šef srpske diplomatije je naglasio da je takvo ponašanje Zapada bezobrazluk.

“Mislim da je to vrhunski bezobrazluk i licemjerje, i da Srbija ne može pristati na poniženje”, rekao je on.

Dačić je dodao da se do rješenja između Beograda i Prištine mora doći kompromisom, a ne “nametanjem stava da Srbija mora da prizna nezavisnost Kosova”.

Agencije