U opšini Kozarska Dubica proglašena je vanredna situacija, a načelnik Radenko Reljić pozvao je radno sposobno stanovništvo ove opštine, naročito sa područja dubičke ravni, da pomognu u odbrani od poplave na lokalitetu Mlinarice, gdje je ozbiljno oštećen savski nasip.

Oštećeni savski nasip na lokalitetu Mlinarice obilazi i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Najveći problem u Mlinaricama predstavlja nepristupačan teren i, uprkos angažovanju mehanizacije, nije moguće prići ugroženom području. Ohrabruje činjenica da vodostaj rijeke Save blago opada, ali veliki problem predstavljaju podzemne vode i nestabilna klizišta.

Milorad Dodik u Kozarskoj Dubici

Milorad Dodik u Kozarskoj Dubici

Iza stanovnika Mlinarica je neprospavana noć. Prvo domaćinstvo nalazi se na samo dvadesetak metara od Savskog nasipa koji se urušava.

– Nisam spavao čitavu noć. Moram ostati budan, jer ne mogu pretpostaviti šta će se dogoditi – kaže mještanin Bogdan Marinković.

Odbrana nasipa u Mlinaricama kod Kozarske Dubice

Odbrana nasipa u Mlinaricama kod Kozarske Dubice

Pripadnici Civilne zaštite, vatrogasci i stanovništvo, zajedničkim snagama su cijelu noć punili vreće sa pijeskom i pokušali da obezbijede nasip, te spasu dubičku ravan od vodene bujice. S obzirom na to da je savski nasip okružen vodom, dio terena na kojem je popustio, nepristupačan je za veću mehanizaciju.

Kako bi se obezbijedio ovaj dio nasipa, potrebno je prenijeti 15.000 vreća sa pijeskom. Iako voda prodire kroz nasip, nadležni kažu da još nema mjesta panici.

Načelnik opštine, Radenko Reljić, apeluje i moli svo radno sposobno stanovništvo da dođu i pomognu u odbrani nasipa, a ujedno i zamijene one koji su ovdje proveli cijelu noć. Ako dođe do pucanja nasipa ugroženo je nekoliko dubičkih naselja. Na udaru su Mlinarice, Demirovac, Međeđa i Draksenić.

Reljić je potvrdio je da se noćas dodatno slegao dio nasipa, te naveo da je najkritičnija tačka duga 3,5 metara i da je u toku izgradnja kamenog potpornog zida.

Odbrana nasipa u Mlinaricama kod Kozarske Dubice

Odbrana nasipa u Mlinaricama kod Kozarske Dubice

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Čedomir Stojanović potvrdio je novinarima da očekuje da na lokaciji u Mlinaricama, koja je nepristupačna za mehanizaciju i čamce, bude angažovan helikopter Oružanih snaga BiH iz koga bi bile spuštane vreće sa pijeskom.

Na nasip su upućena dva čamca Republičke uprave civilne zaštite, a na teren je izašao i direktor Uprave Mile Međed.

Nasip u Mlinaricama, u ime Vlade Republike Srpske, obišao je pomoćnik ministra za vodoprivredu Republike Srpske, Čedomir Stojanović, ali i direktor Јavne ustanove Vode Srpske, Milan Kikić. Ovaj teren obišli su i inženjeri Voda Srpske, u cilju što brže i efikasnije sanacije nasipa.

Prema svemu sudeći akcija odbrane nasipa od urušavanja, biće nastaljena i tokom predstojeće noći. Ono što ohrabruje jeste blagi pad vodostaja Save.

Vodostaj rijeke Save u Semberiji je u blagom porastu, u Gradišci je u opadanju, dok je u Srpcu u stagnaciji. Opasnost za stanovništvo još nije prestala.

RTRS