Rajko Ninčić Bili (47), Srbin koji je juče uhapšen u Grčkoj sa kokainom vrednim oko milion evra, desna je ruka Gorana Nešića Cige (47), glavnog dobavljača kokaina narko-bosovima Darku Šariću i Dejanu Stojanoviću Keki, saznaje “Blic”!

Hapšenje Ninčića – koji je pao sa još jednim Srbinom (57), dvojicom Italijana i jednim Grkom – epilog je višemesečnog operativnog rada srpske Uprave kriminalističke policije, grčkih kolega i američke DEA – najpoznatije svetske agencije za borbu protiv narkotika. Prema nezvaničnim informacijama, akcijaje obavljena po operativnim informacijama koje su srpskoj policiji stizale iz čitave Evrope.

Zaplenjen kokain
Zaplenjen kokain

Hapšenje se dogodilo u ponedeljak po podne u grčkom gradu Preveza, kada je u firmi za reciklažu u industrijskoj zoni policija našla 26.667 kilograma kokaina čija je vrednost procenjena na oko milion evra. Droga je bila upakovana u 24 paketa i sakrivena u torbi. Fabrika u kojoj je nađena droga u vlasništvu je trojice Italijana, dok je jedan od njih koji je uhapšen u ovoj akciji navodno konsultant preduzeća. U trenutku hapšenja policija je osim droge zaplenila i dva glisera kojima se, kako se veruje, droga prenosila do obala drugih zemalja na Mediteranu. Od osumnjičenih su oduzeti i mobilni telefoni, koji se veštače, a istražitelji očekuju da će u njima naći sve kontakte, prodavce i kupce da bi se ceo narko-lanac razbio.

Ninčića, koji, prema svemu sudeći, nema krivični dosije u Srbiji, operativna saznanja označavaju kao desnu ruku Gorana Nešića Cige, jednog od najistaknutijih narko-krijumčara Latinske Amerike. Nešić, koji je uhapšen još 2011. a pre dva meseca izručen Srbiji iz Brazila (vidi okvir), s druge strane, označen je kao glavni dobavljač kokaina za srpske kriminalce koji su se bavili švercom tog narkotika i njegovim rasturanjem po Evropi. Najistaknutija imena su Darko Šarić, Dejan Stojanović Keka i članovi grupe “Amerika”.

Kako “Blic” saznaje, sumnja se da je droga prokrijumčarena iz Kolumbije, a još se ispituje da li je ova narko-grupa povezana sa kriminalnim klanom kome je pripadao Martin Matijašević (33) iz Srbije, uhapšen u decembru u Varkizu. Upravo će oduzeti mobilni telefoni pokazati da li je Matijašević bio u kontaktu sa osumnjičenima.

Martin MatijaševićFOTO: SCREENSHOT
Martin Matijašević

Ono što ih zasad povezuje jeste znak bika nađen na paketima droge zaplenjenima i u Varkizi i u Prevezi, koji ukazuju na to da je “proizvođač” kartel iz Kolumbije. Veruje se da su i količina od 135 kilograma kokaina nađena u stanu u Varkizi, gde je uhapšen Matijašević, i droga iz fabrike reciklaže u Prevezi deo tovara od 381 kilogram koji je “uvezen” iz Latinske Amerike i bio namenjen džet-setu Soluna i Atine. Ukoliko je pretpostavka policije tačna, više od 200 kilograma kokaina iz tog tovara nije zaplenjeno, a ne odbacuje se mogućnost i da je droga završila na narko-tržištu drugih zemalja Balkana. Kokain je velike čistoće i naveliko se prodaje od 32.000 do 60.000 evra po kilogramu, dok u maloprodaji može da dostigne cenu 120.000 evra po kilogramu.

Goran Nešić Ciga
Goran Nešić Ciga

Goran Nešić (47), zvani Ciga, u januaru je izručen Srbiji iz Brazila i odmah je upućen u Zabelu na izdržavanje osmogodišnje kazne na koju je osuđen zbog šverca 24,5 kilograma heroina iz Bugarske, namenjenog tržištu Srbije, Holandije i Švajcarske. Utočište je našao u Južnoj Americi gde se uspeo na visoko mesto u narko-poslu.