Danas se navršava 19 godina od početka NATO bombardovanja Savezne Republike Јugoslavije, koje je pokrenuto bez odobrenje Savjeta bezbjednosti UN.

Za 78 dana agresije, do potpisivanja Kumanovskog sporazuma, 1.150 aviona NATO pakta 12 zemalja svijeta, izvršilo je 2.300 udara na vojne i civilne objekte. Korišćeno je 37.000 kasetnih bombi, zabranjenih Ženevskom konvencijom i oko 15 tona municije sa osiromašenim uranijumom.

Poginuo je 1.031 pripadnik Vojske i srpske policije, a teže i lakše ranjeno oko 6.000 civila, među njima 2.700 djece. Ranjena su 5.173 vojnika i policajca, a desetak osoba se i dalje vode kao nestale. Ukupna materijalna šteta procijenjena je na više desetina milijardi dolara. Ratni gubici NATO-a u ljudstvu i tehnici nikada nisu objelodanjeni.

Dan sjećanja na stradale u NATO bombardovanju biće obilježen večeras u Aleksincu, a tamo će biti i predsjednici Srbije i Republike Srpske Aleksandar Vučić i Milorad Dodik.

Liturgija i parastos u manastiru na Miholjskoj prevlaci

Služenjem Svete arhijerejske liturgije i parastosa u Manastiru Svetog arhangela Mihajla na Miholjskoj prevlaci danas će biti obilježeno 19 godina od NATO bombardovanja Srbije i Crne Gore.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske saopšteno je da će Njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki Јoanikije služiti Svetu arhijerejsku liturgiju sa parastosom svim postradalima u bombardovanju 1999. godine.

Nakon bogosluženja na Prevlaci, na gradskom groblju Brdišta biće služen pomen poginulom pripadniku 63. padobranske brigade Vojske Јugoslavije Marku Avramoviću i pripadniku MUP-a Srbije Draganu Bjelanoviću.

Najavljeno je prisustvo i general-majora Aleksandra Salujanova, zamjenika predsjednika Udruženja heroja Rusije.

Organizatori skupa su Bratstvo pravoslavne omladine Crne Gore, Veterani 63. padobranske brigade u Crnoj Gori, mreža nevladinih organizacija “Ne u rat-ne u NATO” i Matica Boke sa srodnim organizacijama.

RTRS