Za roditelje dječiji snovi predstavljaju ključ za njihovu dušu. Zato bi morali pažljivo slušati kada im djeca pričaju šta su u snu doživjela, šta su u stanju uraditi tek poslije treće godine života.

Istraživanja provedena u SAD pokazala su da u gotovo 50 posto dječijih snova životinje i likovi iz mašte igraju presudnu ulogu. Tako borba sa zmajem odražava konflikt sa sopstvenim osjećanjima.

Ako se u snovima pojavljuju domaće životinje, onda je djeci potrebno više naklonosti i nježnosti. Psiholozi su došli do zaključka da djeca najčešće sanjaju kuće, vodu, brda, doline i scene spasavanja.

Tako djeca uzrasta između tri i četiri godine najčešće sanjaju jedno biće, i to uglavnom životinju. Konstrukcija radnje je vrlo kratka i jednostavna. Starija djeca (pet i šest godina) sanjaju složenije snove, a ona od sedam do devet godina često sebe u snovima vide kao superjunake ili filmske zvijezde.

Što su djeca starija, snovi postaju sve složeniji: veoma su maštoviti, a pojavljuju se i agresije i strahovi.

U snovima djeca vježbaju ono što će realizirati u životu ili iživljavaju ono što još nisu u stanju ostvariti ili prihvatiti u stvarnom životu, smatraju psiholozi.

Ako roditelji znaju protumačiti te snove, moći će svojoj djeci pružiti podršku. Zato ohrabrite djecu da vam pričaju o snovima i o tome kako su ih doživjeli. Pri tome, nikada ne ignorirajte dječiji san, ali ga nemojte ni dramatizirati.

Avaz