Njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki Јoanikije rekao je danas u manastiru Miholjska prevlaka kod Tivta, gdje je služio parastos poginulima u NATO bombardovanju 1999. godine, da srpski narod dugo pati, trpi i ćuti, ali da ne zaboravlja.

Vladika Јoanikije istakao je u besjedi da su se prevarili svi koji su mislili da će Srbi brzo zaboraviti bombardovanje, jer se ovaj narod ne odriče zavjeta slobode i žrtava.

– Nažalost, u ovom slučaju oni koji su slali najbolje i najspremnije sinove naše otadžbine žele da ih zaborave. Niti ih pominju, niti su im bilo koje spomen-obilježje podigli. Država koja ih je slala u rat nije ništa učinila da se njihov spomen obilježi, niti ih pominje – rekao je vladika Јoanikije.

Prema njegovim riječima, valjda je to dogovor sa NATO alijansom u koju je ušla vlast u Crnoj Gori, ali nije narod, saopštilo je bratstvo manastira Miholjska prevlaka.

Obilježavanje 19 godina od agresije na Saveznu Republiku Јugoslaviju u manastiru Miholjska prevlaka organizovali su Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori, Bratstvo pravoslavne omladine Crne Gore, Udruženje veterana 63. padobranske brigade, mreža NVO “NE u rat-Ne u NATO” i Matica Boke u manastiru Miholjska Prevlaka.

Nakon Svete arhijerejske liturgije i parastosa u manastiru, na gradskom groblju Brdišta služen je pomen poginulom pripadniku 63. padobranske brigade Marku Avramoviću i pripadniku Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Draganu Bjelanoviću.

Zamjenik Udruženja heroja Rusije general-major Aleksandar Petrovič Salujanov uručio je najveće odlikovanje Vazdušno desantne vojske Ruske Federacije episkopima pakračko-slavonskom Јovanu i Јaonikiju, te predsjedniku DNP-a Milanu Kneževiću, koji je trenutno na odsluženju zatvorske kazne.

Uručujući Orden Margelova general Salujanov je rekao da je čuo kako je Knežević bio iskreni borac protiv ulaska Crne Gore u NATO, te da se otvoreno zalaže za prijateljske i bliske odnose Rusije i Crne Gore.

– On je svojom političkom borbom i stradanjem koje sada trpi u spuškom zatvoru zaslužio ovaj visoki orden – istakao je general Salujanov koji je oredne predao Kneževićevom bratu Mirku.

Salujanov je napomenuo da su prije 19 godina Srbiju i Crnu Goru primile udar umjesto Rusije.

– Sada postaje jasno i ja o tome mogu otvoreno da kažem da su taj udar koji je 1999. godine preživio srpski narod, spremali za Rusiju. Vi ste primili udar umjesto Rusije – rekao je general Salujanov.

On je podsjetio da je 1999. godine sa jedinicom ruske Vazdušno desantne vojske zauzeo aerodrom Slatinu kod Prištine.

– Prolazili smo kod teritoriju Grčke. Iako je članica NATO pakta, njihove vlasti i njihov narod nisu nam pravili nikakve teškoće. Naše vojnike su dočekali sa cvijećem i takvim parolama o /američkom predsjedniku Bilu/ Klintonu i Medlin Olbrajt kakve ne bih ovom prilikom citirao – napomenuo je Salujanov.

RTRS