Aleksinac, 24. marta 2018 - Predsednik RS Milorad Dodik govori na ceremoniji Dana secanja na zrtve vazdusnih napada NATO u Aleksincu. Cilj NATO agresije bio je da se ubijaju vojnici, policajci, civili, da se ubije Srbije, rekao je veceras predsednik Srbije Aleksandar Vucic u obracanju na obelezavanju godisnjice NATO bombardovanja u Aleksincu. FOTO TANJUG / DIMITRIJE GOLL / bb

Republika Srpska je zagledana u snagu Srbije i zahvalna predsjedniku Aleksandru Vučiću što gradi stabilnu i najjaču zemlju u regionu, poručio je večeras u Aleksincu predsjednik RS Milorad Dodik na obilježavanju godišnjice NATO agresije.

– Moramo se okupiti danas oko onoga što Srbija jeste – rekao je Dodik i istakao da na taj način i građani RS vide svoju slobodu i snagu.

I Srpska je, kaže Dodik, uvjerena u svoje slobodarske dane, opstanak i u svoju sve veću kulturnu, obrazovnu, nacionalnu i svaku drugu integraciju sa Srbijom.

Dodik je naveo da su Srbi navikli da oplakuju svoje poginule, ali ne mogu da se naviknu na aroganciju sa kojom su ubijani, a koja se i danas, na druge načine, nastavlja.

– Evo nas ponovo da obilježimo stradanje našeg naroda od onoga koji to nikada nisu htjeli da prestanu i koji nisu htjeli da priznaju da su to činili samo da bi se vježbali i da su izabrali srpski narod kao metu za svoja oružja i tako uništavali našu infrastrukturu, naciju, državu, ubijali nedužne civile – rekao je Dodik.

Moćnici

On je istakao da se ne može dozvoliti da ode u zaborav ono što se dešavalo.

– Nisu s nama večeras da kažu da im je žao. Ispijali su viski kada su vidjeli da su im se avioni vraćali prazni nakon izručenog tereta nad Srbijom, veselili se što su tako moćni i jaki nad jednim poštenim i mučenim narodom, nad državom koju su htjeli da sruše i podvedu pod svoje – ocijenio je Dodik.

 

Teško je, kaže, večeras svima, a najteže onima koji su izgubili najmilije.

– NATO je smatrao vrhuncem dostignuća da dva puta bombarduje Srbe – jednom u Srpskoj, jednom u Srbiji, i da nam nanese velike gubitke. Radili su to iz daleka, igrali su se s nama – rekao je Dodik.

Karakter rata

On je ukazao da su na taj način odredili karakter rata i da smo ozbiljne gubitke pretrpjeli zbog njihove arogancije.

– Srbi su naučili da oplakuju svoje, ali najteže pada arogancija s kojom su nas ubijali, koja ne prestaje ni danas i uvijek je u nekom obliku prisutna jer smatraju da nismo dostojni – navodi Dodik.

On je poručio da se srpski narod u RS digao, da obnavlja nacionalni i državni kapacitet.

– Srbi idu dalje i svi koji žive u Republici Srpskoj mogu da se ponose na dostojanstvo koje smo uspjeli da vratimo – kaže Dodik.

Jugoslavija

Prema njegovim riječima, Jugoslavija je bila naša najveća istorijska zabluda.

– Srbi su dali državu na početku vijeka, a na kraju tog istog vijeka imali smo bombe – rekao je predsjednik Srpske.

On ističe da Srbija danas može da bude ponosna na činjenicu da oporavlja ekonomiju, svoj život.

– Dignuti se i raditi i stvarati zemlju i domovinu može samo narod koji u sebi ima dostojanstvo i poriv za slobodom, narod koji je uvijek cijenio druge, ali srpski narod ne može i ne treba da oprosti što su nas cinično bombardovali iz daljine – poručio je Dodik.

EuroBlic