Kad je riječ o kršenju njihovih potrošačkih prava, građani Srpske najviše se žale na neprihvatanje reklamacija od strane trgovaca za tehničke proizvode, odjeću, obuću, te duple cijene za jedan te isti proizvod.

To nije rijetka pojava u marketima, gdje su neusklađene cijene na policama i na kasi, tako da nikad nisu načisto koji proizvod koliko košta.

Ipak, kako potvrđuju u udruženjima koja se bave zaštitom potrošača, najviše pritužbi dobijaju na račun kvarenja u garantnom roku bijele tehnike i malih kućanskih aparata.

– Problem je što se bijela tehnika koja nije jeftina, kvari u garantnom roku, na šta potrošači reaguju. Potrošač je dužan da nakon kupovine proizvoda sačuva račun, ili ga kopira i ovjeri, kao i ispunjenu garanciju, što je dovoljno da bude zaštićen i da može dobiti novi ili servisirani proizvod, odnosno novac nazad. Potrošači se u posljednje vrijeme posebno žale da su dovedeni u zabludu, jer se pod logom jednog proizvođača prodaje bijela tehnike proizvedena u potpuno drugoj zemlji – kaže izvršna direktorka trebinjskog Udruženja potrošača  “Oaza” Nedeljka Ilijić.

Iz Udruženja za zaštitu potrošača “Reakcija” saopštili su da su se  prigovori kupaca lani u velikoj mjeri odnosili na neusklađenost cijena na policama i na kasi.

– Nisu bili rijetki slučajevi da je jedna cijena pisala na polici, a na kasi se obračunavao i naplaćivao uvećani iznos. Apelujemo na kupce da koriste svoja zakonska prava, informišu se o njima i na taj način se zaštite. Potrošači treba da postupe po prvom koraku u rješavanju potrošačkih prava, i to upisom u knjigu reklamacija kod trgovca. Uprava trgovine dužna je da odgovori u roku od osam dana, kako to i propisuje Zakon o zaštiti prava potrošača RS – naglasili su u ovom udruženju i dodali da se mnogo prigovora odnosu i na isporuku toplotne energije, te usluge telekomunikacionih operatera i javnog gradskog prevoza, i to najviše na račun i cijenu usluge.

Na osnovu reklamacija u kojima su potrošači tražili zaštitu svojih prava, republička tržišna inspekcija je lani objavila 144 kontrole, a  u 102 slučaja utvrđeno je da su žalbe bile opravdane.

U Inspektoratu RS kažu da je u toku same kontrole 81 reklamacija  uvažena i riješena na licu mjesta, dok su ostale riješene nakon naređenih  upravnih mjera. U 40 kontrola utvrđeno je da reklamacije potrošača nisu bile opravdane.

Foto: D. Božić/RAS Srbija

– Potrošači su se najčešće žalili na neprihvatanje reklamacija od strane trgovaca za tehničke proizvode, odjeću, obuću, ekonomske usluge i slično – kaže portparol Dušanka Makivić.

Iz Inspektorata RS apeluju na građane da se obrate instituciji u svakom slučaju kada smatraju da su im prava na bilo koji način uskraćena.

– Građani mogu i trebaju da zajedno sa kontrolnim organima djeluju na tržištu i da ukažu privrednim subjektima na propuste u radu – naglašava Makivićeva.

Prema njenim riječima, činjenica da se svi građani RS nalaze u ulozi potrošača – prilikom kupovine namirnica, korišćenja zdravstvenih i usluga prevoza, pokazuje koliko je zaštita njihovih prava široka i kompleksna oblast.

Projektni koordinator Udruženja građana “Don” iz Prijedora Zoran Petoš rekao je da je na adresu ovog udruženja lane stiglo 720 pritužbi potrošača prijedorske regije.

– Građani su se najviše žalili na preduzeća od opšteg ekonomskog inetresa. Unazad deceniju, svake godine realizujemo projekte edukacije potrošača. Ove godine to je projekat “Informisanje i savjetovanje potrošača prijedorske regije” –  rekao je Petoš.

Rukovodilac Odsjeka za zaštitu potrošača u Ministarstvu trgovine i turizma RS Braco Vrančić kaže da je veći broj žalbi potrošača pokazatelj, prije svega, da su više upoznati sa svojim pravima.

– Zakon o zaštiti potrošača ponudio je mehanizam da potrošači ostvaruju prava kroz knjigu reklamacija, na osnovu čega organizacije i institucije imaju bolji uvid u žalbe. Informisani potrošači kada saopšte trgovcu da znaju svoja prava i koji je sljedeći korak, najčešće odmah rješavaju problem – rekao je Vranić.

Iz ovog ministarstva saopštili su da u Srpskoj još nije u potpunosti uspostavljen sistem zaštite potrošača, a jedini način da se izbjegnu tržišne zloupotrebe jeste poznavanje prava.

Koraci koje je potrebno preduzeti u slučajevima zloupotrebe su pisani prigovor potrošača trgovcu, rješavanje prigovora posredstvom udruženja za zaštitu potrošača, rješavanje prigovora posredstvom Republičke uprave za inspekcijske poslove, kao i vansudsko i sudsko rješavanje potrošačkih sporova.

Ne poštuju se propisi

U instituciji Ombudsmana za zaštitu prava potrošača BiH kažu da su dobro informisani i aktivni potrošači, djelujući pojedinačno i kolektivno, važni faktori za normalizaciju prilika na tržištu.

– Poštivanje zakonskih propisa koji štite potrošača nisu na potrebnom nivou. Nevjerovatno je da se na sudovima vode milioni procesa protiv potrošača, a niti jedan gdje je potrošač tužitelj, a trgovac ili proizvođač tužena strana – kaže ombdusman za zaštitu prava potrošača u BiH Dragan Doko.

EuroBlic