Pregovori vladajuće koalicije biće gotovi za, najkasnije, dvije sedmice najavljuju predstavnici stranaka.

Kažu da su, zasad, zadovoljni kako sve teče i da je jedini cilj iznjedriti zajedničke kandidate. Detalji se, i dalje, ne otkrivaju pa još nema konkretnijeg odgovora na pitanje da li će SNSD prepustiti DNS-u premijersku funkciju ali ni koji su, tačno, zahtjevi socijalista.

“Kad pobjedimo, ima dovoljno mjesta za sve. I za DNS i za SP i ja mislim da se ovih dana upravo vode razgovori koja su to mjesta koja bi mogla da zadovolje naše koalicione partnere protiv čega SNSD nema ništa protiv. Činićemo sve da ostanemo u savezu i da i dalje budemo jedna harmonična koalicija”, rekao je Nikola Špirić, potpredsjednik SNSD-a.

“Nema ništa što je sporno u ovom trenutku, to je najvažnije što vam mogu reći, a dalje detalje saopštićemo kada mi procjenimo da je trenutak”, rekao je Petar Đokić, predsjednik socijalističke partije.

U DNS-u su, prije ulaska u pregovore, jasno definisali zahtjeve – ili premijerska ili pozicija predsjedavajućeg Savjeta ministara uz najavu da će samostalno na izbore ako im SNSD ne udovolji. Lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata i danas uvjerava da DNS-ovci nemaju razloga za brigu i da je u planu zajednički nastup na izborima. Kalkuliše se i pregovara i u opoziciji. I tamo neki ne odustaju od svojih zahtjeva. NDP je jasan – Dragan Čavić je najbolji kandidat za predsjednika Vlade Srpske. Danas su ipak malo spustili loptu pa uvjeravaju da time ne uslovljavaju koalicione partnere. Iako premijera bira Parlament, Čavić smatra da je bolja opcija da se imena mandatara znaju i prije izbora.

“Mi nismo postavljali nikakve ultimatume nikome, nego smo kao i druge stranke, definisali svoje ciljeve. Kao što u suprotnom bloku postoje definisani ciljevi od aktera koji učestvuju u kreiranju koalicije, tako to postoji i kod nas”, izjavio je Dragan Čavić, predsjednik NDP-a.

Lider SDS-a danas nije bio dostupan za komentar o kombinatorikama u Savezu za promjene. Ranije je poručio kako misli da nije dobra ideja da se sa imenima mandatara izlazi prije izbora.

ATV