Beograd, 26. marta 2018 - Predsednik Srbije Aleksandar Vucic obraca se javnosti nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost povodom hapsenja direktora Kancelarije za KiM Marka Djurica u sevrenoj Kosovskoj Mitrovici. FOTO TANJUG / RADE PRELIC / bb

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je da je Priština danas preduzela brutalni čin bezumlja i najteži kriminalni akt hapšenjem Marka Ðurića, očigledno uz podršku pojedinih zemalja.

Vučić je u obraćanju poslije sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost rekao da Marko Ðurić nije ilegalno otišao na Kosovo i Metohiju, kako lažno navodi Priština, da je obavještenje o tome poslao 75 sati prije poslaska za KiM, iako, prema sporazumu, to treba da uradi na 24 sata prije posjete.

Vučić je objasnio da je Đurić tri puta najavio dolazak na Kosovo, a zatim još dva puta, 24. marta.

– Stiže odgovor Prištine u 23.02, 25. marta. Kažu, zato što nije na vrijeme podnijeto, mi nismo u stanju da odgovorimo pozitivno na vaš zahtjev. Nemaš ti šta da odgavaraš pozitivno i lažeš da nije u skladu sa vremenskim okvirom – komentarisao je Vučić.

Postavlja se pitanje da li je teroristička, banditska, lažna država pomislila da uvodi verbalni delikt, bio je oštar predsjednik Srbije.

– Dok su nama govorili pojedini zapadni predstavnici “nemojte da šaljete vojsku”, oni preduzimaju akciju velikih razmjera, u kojoj teroristička banda upada u Mitrovicu, baca šok-bombe, tuku koga stignu. Ti teroristi su uhapsili Marka Đurića. Zašto? Valjda zato što im se ne sviđa šta Marko Đurić misli o njihovoj terorističkoj državi. Onda su počeli da ga tuku naočigled svih. Pokazaćemo javnosti snimke. Onda se ta banda slikala svuda, pokazali kako su velike rezultate postigli. Potom su izašli na centralne ulice Prištine, pa da poniženje izvedu do kraja. Oni ne znaju kako su jadni i mali, ti bijedni teroristi, uhvatili mučenog Marka Đurića. Preživio je Marko to, ali mi preko toga nećemo da pređemo. Svi koji su učestvovali u otmici i batinjanju odgovaraće pred srpskim sudovima, među njima i dva lica srpske nacionalnosti – rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije kaže da je upravo razgovarao s Markom Ðurićem, direktorom Kancelarije za KIM, kojeg su danas uhapsili i sproveli u Prišinu predstavnici Kosovske policije.

 

On je nakon sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost obavijestio javnost i prisutne novinare da će Ðurić biti primljen u neku od srpskih zdravstevnih ustanova, jer ga je direktor Kancelarije obavijestio da ima “nekih zdravstvenih problema”.

Vučić je istakao da onaj ko misli da oružjem može da upada bez saglasnosti Srba na sjever Kosova, taj krši Briselski sporazum i ugrožava bezbjednost građana.

– Srbija to neće dozvoliti. Ovo danas je za nas bio veliki nauk. Počećemo stvari da nazivamo pravim imenom u budućnosti – kaže predsjednik i dodaje da je ovakav potez prištinskih vlasti bila otmica Marka Đurića.

Mogerini:  Potrebno je smirivanje situacije

Visoka predstavnica EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini potvrdila je večeras da se čula sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim predsjednikom Hašimom Tačijem, kao i da osuđuje ono što se danas desilo na Kosovu.

– Pozvala sam Vučića i Tačija. Osuđujem ono što se dogodilo danas na Kosovu. Potrebno je smirivanje situacije i očuvanje dijaloga – napisala je Mogerini na svom Tviter nalogu.

Rakić: Napuštamo vladu u Prištini

Rukovodstvo Srpske liste usvojilo je inicijativu za napuštanje vlade u Prištini i o ovoj odluci će obavijestiti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, saopštio je večeras predsjednik Srpske liste Goran Rakić.

– Dijalog u ovakvim okolnostima, kada se na goloruk narod ide sa metkom u cijevi, kada se na riječ ide kundacima i đonovima čizama, dok se vrši institucionalno nasilje nad građanima, nema nikakvog smisla – naveo je Rakić.

On je u saopštenju istakao da je ovo težak dan za Srbe na Kosovu i Metohiju, u kome se najbolje vidjelo lice prištinskih institucija.

– Brutalno, sa metkom u cijevi, uz šok bombe i besomučno udaranje žena i muškaraca, napadnuti su i prebijani legalni i legitimni predstavnici srpskog naroda u pokrajinskim institucijama, ministri, direktori kancelarije, poslanici, gradonačelnici – kazao je Rakić.

– Nakon ovakvog zlodjela i demonstriranja sile, rukovodstvo Srpske liste je održalo hitan sastanak na kome smo usvojili inicijativu za napuštanje vlade u Prištini – naveo je Rakić.

(Tanjug, Agencije)