Politički analitičar Dragomir Anđelković ocijenio je za Srnu da akcija pripadnika specijalne policije Rosu, koji su uhapsili direktora Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića, predstavlja pokušaj okupacije sjevera Kosova i Metohije, te da bi Srbija trebalo da interveniše.

On je rekao da je ovo što se događa na sjeveru Kosova pokušaj albanske okupacije i tog dijela srpske južne pokrajine i da Albanci pokušavaju da urade sa sjeverom ono što su ranije učinili sa krajevima južno od Ibra.

“Možda ne direktno u prvoj fazi, ali sada im je cilj da demonstriraju da su oni ti koji kontrolišu stvari, a da je Beograd nemoćan. Beograd, ako preko ovoga pređe, na neki način je prihvatio kapitulaciju u vezi sa kosovskim pitanjem”, naveo je Anđelković.

On je istakao da se nešto slično nije dogodilo ni 2007. godine, niti 2011. godine, nego sada, kada je počeo briselski dijalog.

“Ako vlast ne bude reagovala, onda će moći da kažu da je to rezultat njene greške i pogrešnog koncepta rješanja kosovskog pitanja, zajedno sa EU”, naglasio je Anđelković.

On kaže da je uvjeren da Beograd to neće dopustiti i da će energično reagovati, te, ako bude potrebno, uputiti i vojne snage u skladu sa Rezolucijom 1244, koja dopušta do hiljadu pripadnika srpskih oružanih i policijskih snaga da dođu na Kosovo.

“Srbija bi trebalo da se obrati članicama Savjeta bezbjednosti UN i svim zapadnim relevantnim centrima moći, da zaustave albanske horde i da navede rok u okviru koga to mora da se dogodi, a ako se to ne desi, da Srbija zadržava pravo da interveniše”, rekao je Anđelković.

On je naveo da će Đurić vjerovatno biti brzo pušten iz pritvora.

Kosovski specijalci su sproveli akciju u kojoj je uhapšen šef Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić. Pripadnici specijalne policije Rosu i Kosovske policijske službe bacili su suzavac u sali Dvora, gdje je bio počeo okrugli sto o unutrašnjem dijalogu o Kosovu i Metohiji.

Sala u mitrovačkom Dvoru je u potpunosti ispražnjena, a pripadnici KPS-a su izdali nalog okupljenim građanima da se udalje iz objekta i iz kruga Dvora.

Mitrovački Dvor su napustili i Srbi, ministri u privremenoj vladi Kosova, kao i predsjednici srpskih opština i direktori brojnih javnih i društvenih institucija koji su prisustvovali okruglom stolu, koji su u 17.15 časova otvorili Đurić i Selaković.

Izvor: SRNA