Predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras se obratio nakon završene sednica Saveta za nacionalnu bezbednost.

Vučić je istakao na početku razgovora da je razgovarao sa Marko Đurićem koji je, kako je naveo, na putu za Beograd, gde će biti primljen u neku od zdravstvenih ustanova.

Naglasio je i da se “banda terorista” kada su ga uhvatili odmah slikala, kao da je u pitanju trofej. Kako je naveo, protiv svih koji su učestvovali u ovoj akciji, uključijući i neke Srbe, biće pokrenut postupak i odgovaraće pred srpskim organima.

– Preživeo je Marko to, preživeće verovatno i teže stvari u životu, ali mi preko toga nećemo da pređemo. Svi koji su učestvovali u otmici Marka Đurića odgovaraće pred srpskim organima uključujući i dva pripadnika srpske nacionalnosti koji su učestvovali u logistici – kazao je Vučić.

FOTO: G. SRDANOV / RAS SRBIJA

Kako je napomenuo na početku govora, reč je o provokaciji jer su bili ispunjeni su svi uslovi za ulazak Đurića na Kosovo.

– Upoznaću vas sa brutalnom provokacijom, činom bezumlja i kriminalnim aktom koje su prištinske vlasti sprovele na Kosovu i Metohiji. Interesantno je što su svi mediji želeli da nas upoznaju sa nazovi činjenicom da Đurić nije poštovao dogovorene procedure za ulazak na Kosovo, pa je zato uhapšen – objasnio je Vučić, a potom dodao da su sve procedure bile ispoštovane.

Napomenuo je i da su prištinske vlasti u ovoj akciji “očigledno imale podršku nekih zemalja”.

– Dok su nama pojedini zapadni predstavnici govorili: “Samo budite mirni, sve ćemo mi da rešimo sa našim štićenicima”, u tom trenutklu oni preduzimaju akciju širokih razmera u kojoj ta teroristička banda upada u Severnu Mitrovicu, baca šok bombe, počinje da tuče koga stigne. Nisu tukli samo Marka Đurića, o tome će se napraviti poseban izveštaj. Ta banda je upala unutra i ti teroristi su uhapsili Đurića – kazao je Vučić.

FOTO: G. SRDANOV / RAS SRBIJA

On je naglasio da je ono što se danas dogodilo na Kosovu čist banditizam i da se to vidi i po tome što je uhapšen Marko Đurić, ali ne i Nikola Selaković.

– Što nisu uhapsili Nikolu Selakovića? A, što niste uhapsili Selakovića ako poštujete zakone banditske države – zapitao je Vučić i konstatovao da sve to znači da tamo i nema nikakvih zakona.

FOTO: G. SRDANOV / RAS SRBIJA

– Čisti banditizam – podvukao je.

Kako je rekao, ne sviđa im se Marko Đurić, zato što je protiv nezavisnosti Kosova i ne pada mu na pamet da to podrži bilo kad.

FOTO: G. SRDANOV / RAS SRBIJA

– A, izgleda i da im se nešto što je rekao u petak kad je bio sa mnom u Briselu, suprotno onome što ovdašnji mediji pišu, nije naročito dopalo – poručio je predsednik Srbije.

Postavlja se, kaže, pitanje o kavim zakonima govore u Prištini ako ih tako arbitražno vrše.

– Imali su nalog – samo privedite Đurića i nikog drugog. To je jedini njihov nalog koji je bio da pokažu kako i na koji način mogu da ponižavaju Beograd. Nije nam lako, pretrpeli smo teške udarce, izdržali smo, izdržaćemo i teže, ali mi ćemo da gledamo političkim sredstvima da vratimo – pa ćemo da vidimo ko će da bude uspešniji – naveo je Vučić.

FOTO: G. SRDANOV / RAS SRBIJA

On je napomenuo i da vlasti u Srbiji neće da odlučuju o daljem učešću Srpske liste.

– Oni će o tome odlučiti sami, hladne glave – kazao je predsednik.

Vučić se osvrnuo na to kako prištinske vlasti sve do danas, čak pet godina, nisu spomenule Zajednicu srpskih opština.

Objasnio je i da je važno da se sačuva hladna glava i mir. Zahvalio se srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, jer su reagovali mirno.

FOTO: G. SRDANOV / RAS SRBIJA

– Mi ćemo biti uz njih – kazao je Vučić.

Govoreći o svemu što se dogodilo, Vučić je ukazao da je reč o “međunarodnim i dobro organizovanim banditima”.

– Banda podržana od zapadnih sila, koja će uvek da kaže da su dve strane, a kada ih pitate koja je naša strana ne znaju šta da kažu – kazao je predsednik.

FOTO: G. SRDANOV / RAS SRBIJA

Vučić nije hteo da odgovori na pitanje novinara sa kim je večeras razgovarao povodom hapšenja Marka Đurića, te da li se čuo sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom.

– Lakše bi mi bilo da vam listam listu sa sa kim nisam hteo da se čujem i sa kim neću da razgovaram. Nešto nisam zainteresovan, posle svih njihovih laži – rekao je Vučić.

Ranije večeras predsednik Vučić je, prema Tanjugovim informacijama, razgovarao sa šeficom EU diplomatije Federikom Mogerini, što je kasnije i ona potvrdila na svom Tviter nalogu.

Predsednik Aleksandar Vučić osudio je večeras i napad na novinare u Kosovskoj Mitrovici i naglasio da su oni koji su ih tukli – to radili uz podršku zapadnih sila. On je osudio napade na novinarku Radu Komazec iz Republike Srpske, kao i na novinare TV Most i RTS-a. Obraćanje je završeno u 21.36 sati.

Vučić je ranije večeras stigao u zgradu Predsedništva na Andrićevom vencu, gde je održana sednica, a na sastanak su stigli i premijerka Ana Brnabić, ministri Nebojša Stefanović, Ivica Dačić, Nela Kurburović, Aleksandar Vulin, šef BIA Bratislav Gašić…

Kako je “Blic” ranije preneo, predsednik Srbije zakazao je hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost za večeras.

Prema informacijama do kojih smo došli, jedan od razloga je hapšenje Marka Đurića i trenutna situacija na Kosovu i Metohiji, ali će se razgovarati i o drugim temama. Sednica je zakazana za večeras u 19.30 sati.

Pripadnici interventne jedinice policije Kosova priveli su danas popodne, nešto posle 17.30 sati, direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića. Nakon hapšenja on prebačen u Prištinu gde je dao izjavu pred sudijom za prekršaje, pa je doneta odluka o deportaciji i on je trenutno na putu ka administrativnom prelazu Merdare.

Blic