Dječak D.I. (13), koji je nestao u rijeci Uni u Novom Gradu kada se prevrnuo čamac u kojem je bio sa ujakom Kasimom Mujagićem (34) i njegovim prijateljem Sinišom Popovićem (26) nastavljena je danas.

Na terenu je juče bilo 50 pripadnika različitih spasilačkih službi koji su pregledali rijeku i obalu, ali dječak nije nađen.

Nesreća se dogodila u subotu oko 15.15 kada se prevrnuo gumeni čamac u kojem su bili njih trojica.

Dječakov ujak i Popović uspjeli su da se spasu, ali je dječaka počela da nosi nabujala rijeka. Po priči očevidaca, trinestogodišnjak je plivao više od jednog kilometra, te je stigao do mosta kada su ga primijetili i službenici Granične policije BiH.

 

Vikali su mu da se uhvati za stub od mosta, ali u jednom momentu dječak je samo nestao pod vodom.

Od onih koji poznaju dječaka i njegovu porodicu Srpskainfo.com, portal „EuroBlica“ saznaje da je on prije nekog vremena slomio ruku zbog čega pretpostavljaju da nije mogao dovoljno jako i brzo da pliva i ode do obale.

-Nešto ih je sigurno natjeralo da idu na Unu, iako je bio povećan vodostaj. Priča se da su krenuli u ribolov. Nisu sigurno krenuli jer nisu imali šta drugo da rade. Dječakova porodica živi u teškim uslovima. Mislim da su podstanari. Majka nije zaposlena, otac mu je preminuo mlad, prije sedam godina i ima jednog mlađeg i jednog starijeg brata – saznajemo od njihovih komšija.

Bez obzira što nisu imali puno toga u životu, majka ih je izvela na pravi put. Po priči komšija, svi dječaci su bili dobri i u komunikaciji sa komšijama i u školi, nisu bili bezobrazni, niti agresivni.

-Svakog Božića ili Vaskrsa dolazili su na vrata komšija da čestitaju. Nisu to radili da bi im neko nešto dao, već zbog toga što su željeli iskreno da komšijama čestitaju praznik. Bili su siromašni, uvijek bi im neko nešto dao – potreseno nam je ispričala jedna od njihovih komšinica.

Pričaju da su se dječaci često igrali na ulici, da je trinestogodišnjak veoma volio  fudbal.

Ističu i da je dječak bio vezan za ujaka i često je bio sa njim. Niko juče nije mogao da kaže da li je Mujagić kupio ili iznajmio čamac.

-Koliko znam i on nije bio zaposlen. Oženio se relativno skoro. Dok mu je majka bila živa nekako su uspijevali da žive sa njenom penzijom – priča jedna od mještanki ulice Prvog krajiškog korpusa.

Foto: Avaz.ba/RAS Srbija

Potraga za dječakom počela je odmah u subotu poslijepodne, ali je prekinuta uveče jer nije bilo uslova za potragu.

Dvojica muškaraca pregledana su u Hitnoj službi Doma zdravlja Novi Grad i nisu imali povreda osim što su bili malo pothlađeni. Jedan od njih spasio se jer je uspio da dopliva do obale, pa su ga mještani izvukli uz pomoć konopca, dok se drugi uspio uhvatiti za veliko granje koje je virilo iz vode.

Po priči mještana Novog Grada, Una je i juče bila mutna i nabujala. Mnogi od njih bili su na obali gledajući u rijeku, neki su se čak spustili na obalu pokušavajući dati svoj doprinos potrazi.

U potrazi ronioci, vatrogasci i spasioci

U Policijskoj upravi Prijedor su rekli da su u cilju pronalaska nestale osobe u intenzivnu potragu korita i obale Une aktivno uključeni i ronioci Specijalne antiterorističke jedinice MUP RS, Jedinice za podršku Prijedor, pripadnici Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor i Novi Grad, kao i pripadnici Granične policije BiH i Gorske službe spašavanja Hrvatske.

EuroBlic