Beograd, 27. marta 2018.- Ministar za zajednice i povratak i zamenik predsednika Vlade u Vladi Kosova Dalibor Jevtic (L), direktor Kancelarije za KiM Marko Djuric (S) daje izjavu i gradonacelnik severne Kosovske Mitrovice Goran Rakic (D). Direktor Kancelarije za KiM Marko Djuric, nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandar Vucica sa predstavnicima Srpske liste, dao je izjavu na konferenciji za medije. FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

Direktor vladine Kancelarije za KiM Marko Ðurić izjavio je danas da su albanski separatisti u Prištini uz podršku međunarodnih zapadnih krugova, koji podražavaju samoproglašenu nezavisnost, napali srpski narod na sjeveru pokrajine sa ciljem da nasiljem, terorom i zastrašivanjem okupiraju sjeverno KiM.

– Da nije bilo jednog poziva iz Beograda, teror prema Srbima na Kosovu i Metohiji bi bio nastavljen – rekao je Ðurić u obraćanju, prvom nakon što je juče bio uhapšen u Kosovskoj Mitrovici i s lisicama na rukamna sproveden u Prištinu, a zatim i do administrativnog prelaza Merdare.

Ðurić i poredstavnici Srpske liste obratili su se novinarima poslije konsultacija sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Direktor Kancelarije za KiM je rekao da je njegov dolazak na Kosovo i Metohiju bio najavljen na vrijeme, više od 70 sati prije skupa na kojem je učestvovao, u skladu sa svim sporazumima, i da je notorna laž da institucije u Prištini o tome nisu bile blagovremeno obaviještene.

Ðurić je na pres konferenciji rekao da su najavu dolaska uredno najavili, u skladu sa sporazumima, i na vreme obavijestili i međunarodne misije i predstavnike privremene samouprave u Prištini.

– Notorna je laž da nisu blagovremeno obaviješteni o tome, jer smo više od 70 sati prije skupa poslali najavu i ponovili je više puta – naglasio je Ðurić.

Napad

Kako je rekao, na jučerašnjem okruglom stolu u Kosovskoj Mitrovici trebalo je da se razgovara kako da se prevaziđu problemi koji postoje između Srba i Albanbaca i kako da se na miran i demokratski način dođe do kompromisa.

– U Kosovskoj Mitrovici smo na slobodan način počeli da razgovaramo o budućnosti, a onda su na demokratski izabrane predstavnike Srba i goloruk narod poslali stotine do zuba naoružanih, ne mogu da ih nazovem policijom, to je razularena teroristička banda, da tuku goloruke i nenaoružane ljude, koji su htjeli da razgovaraju o budućnosti – rekao je Ðurić.

– To je sramota i onih koji su to učinili i onih koji su ćutali i prećutno se saglasili s onim što je urađeno – poručio je Ðurić.

On je istakao da je dobro, iako je zadobio nekoliko udaraca.

– Ponosan sam na Srbe, na hrabre muškarce i žene koji nisu i neće pokleknuti. Srbi sa KiM i Srbija će nastaviti da se bore za ono što je njihovo istorijsko pravo – rekao je Ðurić.

Slijed događaja

On je opisao šta mu se juče događalo i kako se s njim postupalo.

– Kad su počeli kundacima da biju poslanike, obične građane, žene, da ih šutiraju, bacaju šok bombe, kada su htjeli da srpske predstavnike, vodajući mene kao psa, vukući me za kravatu po zemlji, ponize, misleći da tako mogu da ponize Srbiju, nakon toga su me stavili u jedan od transportera – rekao je on.

Ðurić kaže da su potom pokušavali da ga ponize na putu do Prištine, spuštajući mu glavu, praveći selfije sa njim, držeći mu kalašnjikov uz stomak ili prijetnjom nožem…

– Pjevali su ”Alahu akber” i druge pjesme. Onda su me izveli iz transportera, proveli kroz glavne ulice Prištine, stavili u podrum. Da nije bilo jednog poziva iz Beograda nasilje i teror prema Srbima bi se nastavili, a ja ostao u Prištini – rekao je on.

Naveo je i da je u petak sa Aleksandrom Vučićem bio na sastanku u Briselu, kada se, tokom razgovora, nasmiješio na nešto što je iznijela albanska strana, jer mu je izgledalo potpuno besmisleno, kada je sa te, albanske strane stiglo “siktanje” i prijetnje.

– Predsjednik Vučić nije to dozvolio i sasjekao je taj način obraćanja. Ali, već tada je bilo jasno u kom pravcu stvari idu – da se obesmisli dijalog i potkopa šansa za postizanje kompromisa – rekao je on.

Srpskainfo