– Albanski separatisti juče su u Prištini na brutalan i nasilan način napali naš narod na Severu Kosova i Metohije. Ponosan sam na građane Kosovske Mitrovice koji su se goloruki i mirno branili – kaže direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić u obraćanju, prvom nakon što je juče bio uhapšen u Kosovskoj Mitrovici i s lisicama na rukama sproveden u Prištinu, a zatim i do administrativnog prelaza Merdare.

On kaže da je “notorna laž” da kosovske vlasti nisu obaveštene o njegovom dolasku.

– Kada su videli da smo počeli da razgovaramo na slobodan način, poslali su stotine naoružanih, razularenu terorističku bandu – kaže on i dodaje:

– Pokušavali su da me ponize, nabijali su mi glavu na koleno, pravili selfije sa mnom, sve vreme su mi držali pušku “kalašnjikov” uperenu u stomak, a jedan mi je pretio i nožem. Onda su me izveli iz tog transportera, vodali su me po ulicama Prištine i na kraju stavili u podrum”.

Marko Đurić u obraćanju nakon jučerašnjeg incidentaFOTO: N1 / SCREENSHOT
Marko Đurić u obraćanju nakon jučerašnjeg incidenta

Đurić je naveo da je u petak bio sa Vučićem na sastanku u Briselu, i da je ponašanje albanske strane tamo bilo bahato i bezobrazno.

– U jednom trenutku je bilo nekakvih pretnji i siktanja, a Vučić je odreagovao i rekao da ne može na taj način i tako da se razgovara – rekao je Đurić.

– Da nije bilo jednog poziva iz Beograda, teror prema Srbima na Kosovu i Metohiji bi bio nastavljen – rekao je Đurić.

Nismo pokolebani

On je kazao da Srbi “ovim što se dešava nismo pokolebani, nastavljamo našu borbu”.

– Oni koji su ovo uradili, najviše bi voleli da vide Srbe koji su dekor i folklor u lažnim vladama. Srbi na KiM su danas ovde, na ovom sastanku, poslali jasnu poruku, da se mimo njihove volje formira vojska Kosova, da se ne formira ZSO. – dodao je on.

FOTO: DUŠAN MILENKOVIĆ / RAS SRBIJA

Direktor kancelarije za KiM je naveo da su on i Nikola Selaković poslali sve što je trebalo za ulazak na Kosovo više od 70 sati pre posete, i da su otišli na KiM da razgovaraju sa demokratskim predstavnicima u Kosovskoj Mitrovici.

– Uvek ću ići dole, dokle god mogu da hodam, ići ću. Ne radi se ovde o meni i o svima juče koji su prebijeni, nego o tome da je neko pokušao da nas natera da odustanemo od onoga što je naše pravo i da odustanemo od naše borbe – naveo je Đurić.

Sve urađeno uz podršku međunarodne zajednice

Na pitanje da li ga je neko iz međunardone zajednice kontaktirao zbog jučerašnjeg incidenta, Đurić je zapitao:

– Ko da me kontaktira? Pa znate li samo koliko dole ima predstavnika međunarodne zajednice i raznih službi? Ja sam ekspicitno rekao da smatram da je ovo juče urađeno uz odobrenje pojedinih činilaca u međunarodnoj zajednici – rekao je Đurić.

FOTO: DUŠAN MILENKOVIĆ / RAS SRBIJA

On je kazao i da potpuno razume odluke Srpske liste.

– U kakvoj vladi terba da ostanu? Jedan od ministara danas nije ovde jer je u bolnci. U kakvoj vladi ostati – upitao je on.

Na KiM automobilom

Đurić je rekao i da ne juče na KiM ušao automobilom, u skladu sa svim procedurama. On je naveo da će o budućnosti dijaloga konačnu odluku doneti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Sastanak predstavnika Srpske liste i predsednika Srbije Aleksandra Vučića počeo je nešto posle 11 sati, a prisustvuje mu i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Sastanak se održava u zgradi Predsedništva, a Đurić se od jučerašnjeg incidenta prvi put pojavio u javnosti, i sa zavojima na rukama, nakon što je u Kosovskoj Mitrovici priveden, uhapšen i odvezen u Prištinu, gde je u večernjim satima pušten iz policijske stanice.

FOTO: DRAGAN KUJUNDŽIĆ / TANJUG

Teme o kojima se rezgovara su aktuelna situacija i sve posledice jučerašnjih događaja u Kosovskoj Mitrovici i Prištini, ali i ostanak Srpske liste u kosovskoj vladi.