Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je da se istraga u vezi sa smrću Davida Dragičevića /21/, čije je tijelo prije tri dana pronađeno u Vrbasu, nastavlja, te da će slučaj u potpunosti biti rasvijetljen, a nijedna činjenica neće biti sakrivena od javnosti i porodice.

Lukač je pozvao građane da se obrate policiji ako imaju bilo kakve informacije o ovom slučaju.

Ministar je najavio da će danas posjetiti porodicu Davida Dragičevića, izraziti saučešće, te razgovarati sa njima, jer oni sigurno imaju informacija o tome s kim se mladić družio, kao i da im garantuje da će policija uraditi svoj posao profesionalno.

– Ne znam zašto policija nije u toku dosadašnje istrage razgovarala sa roditeljima, ali ćemo to svakako uraditi – dodao je Lukač.

On je novinarima u Banjaluci rekao da se danas očekuje toksikološki nalaz Zavoda za sudsku medicinu Republike Srpske Davidove krvi i urina, koji će pokazati u kakvom stanju je bio kada je stradao.

Lukač naglašava da policija u ovakvim slučajevima ne treba ništa da krije.

– Pretpostavka je na koji način je došlo do Davidove smrti, ali je činjenica da je njegova smrt nastupila utapanjem i da nije na sebi imao povrede opasne po život. Sve ostale spekulacije i stvaranje zavjera da se u Banjaluci ubijaju djeca na različite načine i da se to prikriva su morbidne – istakao je Lukač.

Odbacivši ovakve tvrdnje, Lukač je rekao da ukoliko postoji bilo ko u Ministarstvu unutrašnjih poslova /MUP/ ko je spreman da prikrije bilo čije ubistvo, taj ne zaslužuje da nosi uniformu niti da bude u tom ministarstvu, već mu je mjesto u zatvoru.

– Takve spekulacije su pokušaj da se stavi teret na MUP i one su nerealne. MUP će svoj posao raditi profesionalno i u svakom trenutku, a ako utvrdimo da bilo ko nešto prikriva uhapsićemo ga i procesuirati. Nama takvi ne trebaju – poručio je Lukač.

On je naveo da u ovom slučaju ništa nije prikriveno, zbog čega su na jučerašnjoj konferenciji za novinare javno iznesene činjenice koje su nekom prihvatljive, a nekome nisu.

– Razumijem bol roditelja i da oni ne mogu prihvatiti sve činjenice koje su se desile i da je njihov sin možda bio u nekom krivičnom djelu, što i ne tvrdimo, ali je činjenica da su kod njega pronađeni premeti iz krivičnog djela, a na koji način su dospjeli do njega pokušaćemo utvrditi – dodao je Lukač.

Nastavak istrage

On je pojasnio da niko iz policije nije rekao da je David sam skočio u rijeku, već da je smrt nastupila utapanjem, a da li ga je neko gurnuo ili se desilo nešto drugo policija mora još ispitati i saslušati sva lica sa kojima je bio u kontaktu.

– Napravili smo trasu njegovog kretanja prije nesrećnog događaja na osnovu kamera i mjesta na kojima se pojavljivao i pokušaćemo rekonstruisati njegovo kretanje prije smrti, saslušati sva lica koja su sa njim bila u kontaktu i ovaj slučaj u potpunosti rasvijetliti. Nijedna činjenica neće biti sakrivena – rekao je Lukač.

On je ponovio da bez obzira što su kod Davida nađeni određeni predmeti iz prijavljene provale niko njega ne optužuje da je izvršio provalu.

– Do sada nije bio registrovan kao provalnik, iako je imao određenih incidentnih situacija po pitanju narušavanja javnog reda i mira i tuča. Pokušaćemo utvrditi kako je došao do ovih predmeta – naveo je Lukač.

Povjerenje patologu

On je istakao da su lica sa kojima se potukao David privedena i ispitana, te ponovio da nije riječ o rođacima direktora Policije Darka Ćuluma, bez obzira na prezime jednog od njih.

Lukač je naglasio da je riječ o spekulacijama i pokušaju da se Policiji stavi na teret da nešto prikriva jer neko iz vrha Policije ima određene rodbinske veze sa licima koja su učestvovala u tuči sa nastradalim Davidom, što, kako kaže, apsolutno nije tačno.

– Nemam nikakvu zadršku prema patologu u Zavodu za sudsku medicinu Republike Srpske Željku Karanu i Zavodu, jer je riječ o stručnjacima koji su do sada napravili stotine raznih uviđaja i obdukcija i vjerujem u njihove izvještaje. Na osnovu Karanovog izvještaja nesumnjivo je da je riječ o smrti utapanjem, odnosno David nije ubijen i bačen u rijeku. Nema razloga da sumnjam u tako nešto – rekao je Lukač.

Politički poeni

On je naveo da kao ministar unutrašnjih poslova nema nijedan razlog da sumnja da Policija ne radi svoj posao kako treba, te garantuje da ona ne smije i ne može prikriti nijednu činjenicu u vezi sa ovim slučajem, kao ni sa bilo kojim drugim.

Ministar je izrazio saučešće porodici Dragičević zbog tragične nesreće, bez obzira pod koji okonostima se desila.

On smatra da je neodgovorno i sramotno što ljudi kao što je ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Dragan Mektić, koji se sinoć pojavio na mirnom okupljanju pod nazivom “Stop nekažnjenim ubistvima u Banjaluci – Pravda za Davida” na Trgu Krajine povodom smrti 21-godišnjeg Davida Dragičevića, pokušavaju iskoristiti ovakvu jednu tragičnu nesreću za prikupljanje političkih poena.

– Mektić je nudio neku pomoć, a svi znamo da Ministarstvo bezbjednosti nema nikave nadležnosti niti zakonske mogućnosti da vrši istrage, vještačenja ili bilo šta drugo – zaključio je Lukač.

Nestanak Dragičevića prijavljen je policiji 18. marta, od kada je trajala potraga sve do pronalaska 24. marta na ušću rijeka Crkvena i Vrbasa.

EuroBlic