Prijedor će biti domaćin 3. Sajma zanimanja Republike Srpske, koji će biti otvoren u petak, 30. marta. Budućim srednjoškolcima biće predstavljeni obrazovni profili koje nude srednje škole u Srpskoj.

– Svrha je da se učenici upoznaju sa ponudom  zanimanja, ali i da se naglasak stavi na proizvodna i deficitarna zanimanja koja su potrebna našim privrednim subjektima – rekla je Valentina Sovilj, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola regije Prijedor.

Na štandovima će biti predstavljena zanimanja škola prijedorske, banjalučke i dobojske regije. Pored štandova srednjih škola, biće tu i štandovi Privredne komore RS, Zanatske komore, Zavoda za zapošljavanje, Grada Prijedora te brojnih privrednih subjekata. Očekuje se da će Sajam, koji se održava u Dvorani „Mladost“, posjetiti oko 6.000 učenika devetih razreda. Soviljeva je dodala da se u posljednje vrijeme mnogo radilo na popularizovanju deficitarnih zanata.

– U Prijedoru se, u posljednje dvije-tri godine, dosta radilo na opremanju kabineta praktične nastave. Mnogo toga se promijenilo i u zakonskoj regulativi, tako da je pospješeno interesovanje za zanatske smjerove – napomenula je Soviljeva.

Z. Jelic/KV