Za Srbe na Kosovu i Metohiji prelomni dani! Predstavnici srpskih opština izglasali su izlazak iz Vlade samoproglašenog Kosova, a ako Priština do 20. aprila ne krene u formiranje Zajednice srpskih opština, sami će to učiniti. Iz Prištine je zaprijećeno da će, u tom slučaju, biti uhapšeni.

Sukob zastavama u podijeljenoj Kosovskoj Mitrovici pretvorio se u i fizički sukob upadom jedinice ROSU sa dugim cijevima. Pesnica u glavu specijalcu pokazala je da je srpskom narodu dosta, a na Skupštini predstavnika opština, prekidanje veza sa Prištinom je i ozvaničeno.

Goran Rakić, predsjednik Srpske liste, izjavio je da su osim odluke o izlasku iz Vlade, predstavnici te liste odlučili i da, ako Priština ne pokrene proces formiranja ZSO, i to ne samo formalno, da će Srpska lista 20. aprila formirati ZSO, sa nadležnostima kakve su predviđene Briselskim sporazumom.

Odgovor Prištine stigao je prijetnjom da će predstavnici Srpske liste biti uhapšeni.

Igor Simić iz Srpske liste je rekao da su od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića dobili podršku, ali i da donose njegovu poruku da Srbija neće nijemo gledati ako se ponovi ono od prije dva dana.

Na pitanje da li se plaše novog upada ROSU, Simić odgovara: “Bojimo se, ali ne odustajemo”.

Upada ROSU u Mitrovički dom danas nije bilo, međutim, teško je očekivati da će Priština skrštenih ruku posmatrate formiranje Zajednice koja, kako kažu, gotovo ni u jednoj tački nije u skladu sa ustavom Kosova. Građani pozdravljaju odluku, ali očekuju najgore.

S druge strane Ibra, Albanci nisu uznemireni dešavanjima u srpskom dijelu. Analitičar Nedžemdin Spahiu kaže da je sve režija Beograda i Prištine i da će Priština krenuti u kontraakciju, tek ako im to zapad aminuje.

Ako Srbi sami formiraju ZSO, ona bi trebalo da bude entitet koji bi imao direktnu vezu sa Beogradom, što bi značilo vraćanje srpskih institucija na Kosmet.