Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović zatražio je danas od Ustavnog suda BiH da odbaci zahtjev Kluba Bošnjaka, odnosno 10 delegata Vijeća naroda Srpske, koji od te pravne institucije traže da Zakon o Danu Republike bude proglašen neustavnim.

Čubrilović je, nakon sjednice skupštinskog Odbora za ustavna pitanja o utvrđivanju odgovora Ustavnom sudu BiH povodom ovog zahtjeva, rekao da je Tim za pripremu odgovora u ovom predmetu intenzivno radio na sagledavanju stvarnog odnosa Ustavnog suda prema pitanju Dana Republike – 9. januara.

Postavljajući pitanje zašto Dan Republike nema isti tretman kao 1. mart, takozvani dan nezavisnosti BiH, Čubrilović je rekao da je Odbor za ustavna pitanja danas prihvatio odgovor Ustavnom sudu BiH koji je pripremio Tim.

– Dan Republike Srpske obilježava se kao sekularni, a ne vjerski praznik i njime se ravnopravno i jednako tretiraju svi narodi, građani i ostali bez obzira na nacionalnu i religijsku pripadnost – naglasio je Čubrilović.

On je dodao da vjerski praznici ne mogu biti predmet ustavno-sudskog spora, te da Ustavni sud BiH ne bi trebalo da se upušta u ocjenjivanje percepcije istorijskih i političkih činjenica.

– Sud ne bi smio da različitost ocjenjuje kao problem, već kao bogatstvo BiH društva. Dan Republike se odnosi samo na Srpsku i praznik je svih njenih konstitutivnih naroda, zbog čega nijedan zakon, sudska odluka ili drugi akt ne mogu promijeniti istorijske i političke činjenice u vezi sa vremenom i okolnostima proglašenja i osnivanja Srpske – poručio je Čubrilović na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je rekao da Srpska traži da Ustavni sud, s obzirom na važnost ovog ustavno-sudskog spora, organizuje javnu raspravu u okviru plenarne sjednice.

– Taj sud treba da o tome odluči. Mi takav zahtjev prema tom sudu imamo – rekao je Čubrilović.

Odbor Narodne skupštine Republike Srpske za ustavna pitanja je današnjoj sjednici utvrdio odgovor Ustavnom sudu BiH povodom zahtjeva 10 delegata iz Vijeća naroda Srpske koji od Ustavnog suda BiH traže da Zakon o Danu Republike proglasi neustavnim.

SRNA/Srpskainfo