Lideri partija vladajuće koalicije u Republici Srpskoj u petak bi, nakon skoro dvije sedmice pregovora, trebalo da potpišu sporazum o međusobnoj koalicionoj saradnji i izboru kadrovskih rješenja, saznaje srpskainfo.com, portal „EuroBlica“.

Po tom sporazumu, svi njegovi potpisnici – SNSD, DNS i Socijalistička partija saglasni su da kandidati za predsjednika Republike Srpske i člana Predsjedništva BiH budu iz SNSD-a.

Kako saznajemo, DNS je za odustajanje od kandidature za ove dvije funkcije, po sporazumu, bez obzira na izborni rezultat, dobio mogućnost da prvi bira jednu od tri glavne funkcije u institucijama vlasti u Republici Srpskoj – predsjednika Narodne skupštine, predsjednika Vlade ili predsjedavajućeg Vijeća naroda.

Po sporazumu, socijalisti će birati drugu funkciju, a SNSD će obavljati funkciju koja preostane.

Foto Siniša Pašalić

Isti slučaj je i sa raspodjelom funkcija na nivou BiH. DNS je dobio pravo da prvi bira jednu od tri funkcije: predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, te člana rukovodstva Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH ili člana rukovodstva Doma naroda.

Iako nije precizno navedeno, dogovor je da ukoliko DNS odluči da prezume mjesto predsjednika Vlade Republike Srpske, na nivou BiH neće moći da preuzme izvršnu vlast, odnosno Savjet ministara, nego u tom slučaju bira zakonodavnu vlast, odnosno funkcije u parlamentu BiH.

U sporazumu koji bi trebalo da potpišu u petak, lideri SNSD-a Milorad Dodik, DNS-a Marko Pavić i SP Petar Đokić, saglasni su da garantuju minimum učešća njihovih kadrova u procentu koji DNS-u daje najmanje 20 odsto kadrovskih rješenja na svim nivoima, a SP 15 odsto.

Povećanje učešća kadrova predloženih od strane te dvije partije biće povećano u skladu sa procentom osvojenih glasova za Narodnu skupštinu Republike Srpske na izborima u oktobru.

Lideri vladajuće koalicije saglasni su da saradnju zasnivaju na jedinstvenoj programskoj platformi koja ima dva prioritetna cilja, a to su očuvanje nadležnosti Republike Srpske i evropski put BiH.

Potpisivanjem ovog sporazuma obistinila bi se izjava lidera DNS-a Marka Pavića da nema formiranja nikakvog patriotskog bloka prije izbora, za šta se zalagao predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić. Pavić je ranije rekao da ukoliko Dodik bude insistirao na bilo kakvoj vrsti predizborne koalicije sa Ujedinjenom Srpskom, ne isključuje mogućnost da DNS na izbore izađe ojačan sa četiri-pet stranaka koje žele zajednički nastup i da ponudi zajedničke kandidate i za predsjednika RS i za člana Predsjedništva BiH.

Tadić pristupa DNS-u

Prema nezvaničnim saznanjima srpskainfo.com, portala “EuroBlica”, u toku sljedeće sedmice DNS-u bi trebalo da pristupi i Narodna stranka, čiji lider je nekadašnji funkcioner SDS Ognjen Tadić.

(Slobodan Popadić, Nedeljka Breberina)

Srpskainfo