Presretan sam što sam dobio priliku da igram u društvu najboljih kadeta Evrope i da tako učinim ponosnim moj Prijedor, porodicu i saigrače iz reprezentacije, kaže golman U-17 selekcije BiH.

“Kadetska reprezentacija BIH plasirala se na Evropsko prvenstvo koje će se od 4. do 20. maja održati u Engleskoj osvajanjem prvog mesta u grupi sa Francuskom, Dan­skom i domaćinom Austri­jom, a veliki deo zasluga za ovaj veliki uspeh ima i talentovani golman iz Prije­dora Luka Kačavenda.

– Kada smo pobedili Dansku, nismo bili svesni šta smo uradili, tek smo sutradan shvatili da idemo na Evropsko prvenstvo. Svi u reprezentaciji smo presrećni. Veliki je ovo uspeh za selekciju koja dolazi iz male zemlje poput BiH, posebno što je ostvaren u grupi sa fudbalski snažnim zemljama. Za mene lično je ovo ogromno iskustvo. Kada branite protiv fudbalera koji dolaze iz Francuske ili Dan­ske, svaki minut na golu je dragocen kao velika škola. Uspeo sam protiv Danske da skinem nekoliko suteva, posebno je upečatljiv detalj iz 83. minuta, kada su protivnički igrači imali stopostotnu šansu i srećan sam što sam pomogao ekipi da dode do velike pobede – kaže Kačavanda, i dodaje da je cela ekipa pokazala timski duh i karakter.

– U prvom kolu izgubili smo ubedljivo od Fran­cuske, iako smo igrali dobro. Ni­smo se pre­dali, pokazali smo da imamo karakter kao tim, vratili smo se, pobedili Au­striju i Dansku i tako osi­gurali ukupno treći nastup za kadeta na Evropskom prvenstvu. Nadam se da ću biti deo tima koji će pu­tovati u Englesku u maju, gde ćemo dati sve od sebe da napravimo dobar re­zultat i potvrdimo dobru igru iz kvalifikacija – kaže Kačavenda.

Talentovani golman je postao prvi Prijedorčanin koji je izborio plasman na Evropsko prvenstvo u fudbalu. Sto je po njegovim recima ogromna čast

-Nisam znao za taj podatak, ali to me samo cini još više ponosnim jer nije mala stvar predstavlja­ti svoj rodni grad na smotri najboljih igrača Evrope, posebno u svetlu činjenice da sam prve fudbalske korake napravio u Prijedoru. Daću sve od sebe da učinim ponosnim sve Prijedorčane, porodicu i saigrače – završio je mladi Prijedorčanin.

ERBEZ: Igrači su junaci

Zoran Erbez, koji je umjesto bolesno Sakiba Malkočevića sa klupe vodio ovaj tim tokom kvalifikacija, ponosan je na svoje igrače. Iako nam je nedostajalo nekoliko igrača, svi momci su pokazali snagu i zasluženo su se plasirali na Evro. Napravili smo veliki uspjeh i prije svega, čestitke igračima, oni su pravi junaci. Velike zasluge idu Sakibu Malkočeviću i svima u stručnom štabu-rekao Erbez.

EuroBlic/R. Predojević