Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je da je dosadašnja istraga o smrti 21-godišnjeg Davida Dragičevića iz Banjaluke pokazala da nema elemenata krivičnog djela, odnosno da nije ubijen, te naveo da je bilo i onih koji su htjeli da taj slučaj zloupotrijebe i pribave neke političke poene.

Navodeći da su neki portali i mediji objavili da je David pretučen i bačen u rijeku, Lukač je rekao da mladić nije ubijen, niti pretučen tako da bi povrede mogle izazvati smrt, već je ona nastala kao posljedica utapanja.

– Nije imao povrede koje bi dovele do smrti. Nema osnova ni za kakvu spekulaciju – rekao je Lukač za Radio Republike Srpske.

Dodao da je ovaj predmet danas predat nadležnom tužilaštvu koje će nastaviti da preduzima neophodne korake i kada završi o tome će obavijestiti javnost.

Lukač je naglasio da je u predmet koji je predat u nadležno tužilaštvo uvršten i toksikološki nalaz urađen prilikom druge obdukcije, koja je pokazala isto što i prva da je smrt nastupila utapanjem.

On je rekao da je trebalo više dana da bi bilo utvrđeno šta se dogodilo, te naglasio da su okolnosti smrti utvrdili obdukcija i drugi nalazi, a policija iznijela podatke koji su se pokazali kao tačni.

– Zaključak je da nema elemenata krivičnog djela, David nije ubijen i pretučen tako da su povrede izazvale smrt, a to je potvrdio i beogradski patolog -naglašava Lukač.

On je naveo da je policija utvrdila kretanje Davida Dragičevića od odlaska od kuće i kretanja po gradu na osnovu video-nadzora, razgovora i izjava osoba koje su bila u kontaktu sa njim.

Lukač je podsjetio da je o ovom slučaju razgovarao i sa predstavnicima Ef-Bi-Aj-a /FBI/ i upoznao ih o svemu što je policija uradila, što su i oni konstatovali.

– Izgubljen je mladi život. Policija je ispočetka krenula da radi svoj posao – kaže Lukač.

Tijelo Davida Dragičevića, čiji je nestanak policiji prijavljen 18. marta, pronađeno je 24. marta na lokaciji gdje se rječica Crkvena uliva u Vrbas, u neposrednoj blizini tvrđave Kastel u Banjaluci.

EuroBlic