Ni dalek put, najduži od svih učesnika, ni administrativni problemi s pasošima koji su u startu za nekoliko imena oslabili planiranu ekipu nisu “ubili” moral niti su obeshrabrili veterane Trepče iz Kosovske Mitrovice i Gračanice, koji su zajedničkim timom, osvojili prvo mesto na turniru srpske dijaspore u italijanskom Trstu.

Srbi sa Kosmeta, u jakoj konkurenciji, uprkos startnim barijerama pre početka prvog “Turnira prijateljstva” u organizaciji veterana “Srbija sporta” i Udruženja “Vuk Stefanović Karadžić” iz Trsta, osvojili su prvo mesto i zasluženo kući poneli pobednički pehar jer su zabeležili četiri pobede. U grupi su veterani sa Kosova i Metohije bili bolji od “Srbije sporta 1” (2:0) i Saveza Srba u Italiji (3:1), da bi u polufinalu savladali drugi tim domaćina “Srbija sporta” sa visokih 6:3, a u finalu i TO Zapadna Srbija iz Užica (4:1).

-Pre svega druženje u Trstu srpske dijaspore bilo je sjajno, izgradili smo nove mostove prijateljstva i bratstva, kako sa našim domaćinima iz Trsta tako i sa Srbima iz cele Italije okupljeni u Savezu kojim predsedava čovek iz Velike Plane. Što se takmičenja tiče uvek je lepo kada se pobedi, ali na ovakvim svetkovinama je najvažnije druženje. Ipak, lepo je kada osvojite pobednički pehar – istakao je vođa veterana Trepče iz Kosovske Mitrovice i golman ekipe iz Trsta Aleksandar Trajković.

Pored pomenutih ekipa s kojima su igrali veterani sa Kosmeta na “Turniru prijateljstva” u Trstu još su nastupili i veterani Vrbasa iz Banjaluke kao i ekipa iz Hrvatske, Petrova Gora iz Vojnića.

-Ovaj turnir trebalo bi da preraste u tradiciju i uvek ćemo se rado odazivati kao učesnici jer smo kao prvi pobednici ispisali istoriju i imamo dodatnu obavezu. Zaista je čast biti najbolji u takvoj konkurenciji srpskih ekipa iz Italije, Hrvatske, Republike Srpske i Srbije. Ovo nije samo fudbalski turnir, ovo je više od fudbala – istakao je Mijo Dimitrijević u ime zajedničke ekipe s Kosmeta, inače vođa tima veterana Gračanice.

Dejan Petković je bio zapažen na terenu, dao veliki doprinos osvajanju prvog mesta.

-Trofej smo proslavili u velikoj hali u Trstu, na jednom brdu iznad grada, s kojeg se vidi i Slovenija. Bilo je više od 350 zvanica, svi su nam prilazili i čestitali – rekao je Petković.

Sledeće okupljanje srpske dijaspore planirano je za Vidovdan na Gazimestanu, Kosovu polju…

Sportski žurnal/Slavko BASARA