Počela je prodaja rasada u plastenicima Poljoprivredno-prehrambene škole. Na 600 kvadratnih metara, učenici u okviru praktične nastave proizvode rasad povrća u dva plastenika.

Mnogi od ovih đaka rade kod kuće u sopstvenim plastenicima i poljoprivrednim domaćinstvima, a jedna od njih je i Milica Bursać. Ona je, kako kaže, sa roditeljima naučila mnogo o plasteničkoj proizvodnji, a škola joj je neophodna za dalji samostalni rad.

– Hoću da omogućim roditeljima da se lakše bave time. Ovdje nam je super. Dok radimo, imamo dobru atmosferu – kaže Milica.

Učenici prvih razreda poljoprivrednih tehničara i agroturističkih tehničara u plasteniku rade pikiranje rasada, njegu mjere rasada, a počela je i prodaja, kaže profesorka stručnih predmeta Jovanka Dražić.

– Učenici obavljaju vrlo odgovorne poslove. Usput uče i rade. Baš smo zadovoljni. Ova godina je bila specifična u proizvodnji rasada, kasnila je, hladno je bilo, ali rasad je prvoklasnog kvaliteta – kaže Dražićeva.

Goran Aničić, prefesor stručnih predmeta i praktične nastave u Poljoprivredno-prehrambenoj školi, ističe da učenici samostalno, uz nadzor profesora, proizvode rasad paradajza, paprike, krastavaca, kupusa, patlidžana, celera.

– I ove godine ćemo da eksperimentišemo: kalemimo lubenicu na podlogu tikve. To nismo dosad radili. Oko 10 hiljada sadnica, to je neki naš maksimum – kaže Aničić.

Praktičnom nastavom razvija se preduzetnički duh u oblasti poljoprivrede, a pored kvaliteta, mjerodavna je i zarada od prodaje proizvoda.

I. Pekarić/KV