Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković i predstavnici Udruženja “Progres” iz Sarajeva potpisali su danas ugovor o zajedničkom sprovođenju projekta “Pro poso” s ciljem praktične doobuke, stručnog osposobljavanja i zapošljavanja kod poslodavaca sa područja grada osam mladih, trenutno nezaposlenih lica.
Riječ je o projektu koji se na području Prijedora sprovodi od 2012. godine, od kada je praktičnu doobuku obavilo 48 radnika, a više od 70 odsto ih je ostalo u stalnom radnom odnosu. U istom periodu je u projektu učestvovalo i 25 poslodavaca.

“Potpisan je ugovor za doobuku još osam mladih iz Prijedora koji će doći do svog obrazovanja, a nadamo se i do zaposlenja kod četiri poslodavca za pet različitih zanimanja, a upravo sa namjerom da smanjimo nezaposlenost”, naveo je Đaković.

On je potvrdio da ovaj projekat sufinansiraju Grad Prijedor i njemačka fondacija “Krila nade” /Wings of hope/ iz Minhena sa po 9.600 KM, odnosno 4.800 evra.

Predstavnik Udruženja “Progres” i koordinator projekta “Pro poso” Elvir Čaušević potvrdio je da je cilj ovog projekta da se mladima pruži prilika za doobuku ili prekvalifikuju i da za šest mjeseci steknu kvalifikacije kako bi bili konkurentni na tržištu rada.

“Cilj projekta je da se pomognu ne samo polaznici nego i poslodavci, omogući ljudima od 18 do 35 godina koji aktivno traže posao, da uz mentorstvo prođu neformalnu i sadržajnu praktičnu obuku za zanatska zanimanja i ostanu kod tih poslodavaca u radnom odnosu ili da budu konkurentni na tržištu rada”, pojasnio je Čaušević.

Prema njegovim riječima, na ovaj način projekat obezbjeđuje uslove da mladi nakon šest mjeseci dobiju određene kvalifikacije i stvore dodatne uslove za zapošljavanje.

On je dodao da su danas potpisani ugovori i sa dvije prijedorske srednje škole i tri poslodavca o stipendiranju praktične nastave za šest učenika sa oko 150 KM mjesečno.

“Osim sredstava za doobuku osam mladih ljudi i stipendiranje praktične nastave za šest učenika u ovom projektnom ciklusu, biće uloženo i dodatnih 7.000 KM za realizaciju mini-edukativnog sajma za zanatska i tehnička zanimanja koji će u saradnji sa Razvojnom agencijom `Preda `i Elektrotehničkom školom biti organizovan u maju u Prijedoru”, rekao je Čaušević.

Projekat se sprovodi u deset regija na prostoru cijele BiH, a Republici Srpskoj se provodi u Srebrenici, Foči i Prijedoru.

R.R./KV