Rusija će protjerati 60 američkih diplomata i zatvoriti američki konzulat u Sankt Peterburgu kao odgovor na masovno protjerivanje ruskih diplomata koje su inicirale SAD i Velika Britanija, rekao je šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov.

– U ovom trenutku ambasador SAD u Rusiji Džon Hantsman pozvan je u naše Ministarstvo, gdej mu moj zamenik Sergej Rjabkov obrazlaže sadržaj recipročnih mjera prema SAD – rekao je Lavrov., i dodao, da te mjere podrazumijevaju protjerivanje jednakog broja diplomata i odluku da se povuče saglasnost za rad Generalnog konzulata u Sankt Peterburgu.

Rusija će preduzeti recipročne mjere prema svim državama koje su protjerale zaposlene u diplomatskim misijama Ruske Federacije, rekao je Lavrov.

– Što se tiče ostalih zemalja, sve će biti recipročno: u smislu broja ljudi koji će napustiti Rusiju iz diplomatskih misija – rekao je on.

Lavrov je dodao da ruska strana zahtijeva da joj se omogući konzularni pristup Јuliji Skripalj, koja se nalazi na britanskoj klinici nakon trovanja u Solsberiju.

Јulija Skripalj se oporavlja, nije više u kritičnom stanju

– Zdravlje Јulije Skripalj se brzo popravlja i mi smo ponovo zatražili da nam se omogući pristup Јuliji kao državljaninu Rusije – istakao je ministar.

On je izrazio nadu da će “britanska strana uspjeti da ispuni svoje obaveze prema konzularnoj konvenciji i Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima”.

Moskva smatra da je žalosno što je London donei zaključke o umiješanosti Rusije u trovanje bivšeg pukovnika Sergeja Skripalja i njegove ćerke Јulije prije kraja istrage, rekao je Lavrov.

– Inače, sama istraga još nije završena. Kao što znate, Skotland jard kaže da će im biti potrebni mjeseci, a presuda je već donijeta. To je žalosno. Takvo ismijevanje međunarodnog prava još nismo vidjeli – naglasio je Lavrov.

Moskva je predložila da se 2. aprila sazove vanredna sjednica OZHO u vezi sa slučajem Skripalj i očekuje pošten razgovor, izjavio je ruski ministar.

– Nadam se da naši zapadni partneri neće eskivirati pošten razgovor, inače će to biti još jedna potvrda da je sve što se dešava najgrublja provokacija – naglasio je Lavrov.

Vašington je protjerao 48 ruskih diplomata iz bilateralne misije i 12 iz UN-ove misije, te zatvorio ruski konzulat u Sijetlu. Kanada, Australija i nekoliko zemalja EU protjerale su više od 90 ruskih diplomata.