Ustavni sud BiH usvojio je apelaciju Srđana Radulovića i Ognjena Stijaka, bivših inspektora za narkotike Policijske uprave Banjaluka i pravosnažno osuđenih za organizovani kriminal i trgovinu drogom, ekskluzivno saznaje srpskainfo.com portal “EuroBlica”.

Apelacija Radulovića i Stijaka usvojena je na posljednjoj plenarnoj sjednici Ustavnog suda BiH.

Detalji odluke Ustavnog suda BiH  biće dostavljeni strankama.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Usvajanjem apelacije pravosnažno osuđenih inspektora, Ustavni sud BiH, između ostalog, može potpuno ukinuti pravosnažnu presudu i suđenje inspektorima vratiti na početak.

Presude

Podsjetimo, Vrhovni sud Republike Srpske je u martu 2016. godine pravosnažno osudio Srđana Radulovića na 11 godina zatvora, Marka Kovačevića na 6 godina, a Ognjena Stijaka na 5 godina i pet mjeseci zatvora.

Njih trojica osuđeni su po optužnici za organizovani kriminal i trgovinu narkoticima.

U istom predmetu, ali za blaža krivična djela, osuđeno je još 5 inspektora za narkotike PU Banjaluka.

Dario Babić osuđen je tada na 10 mjeseci, a Gavrilo Šiniković na 7 mjeseci zatvora.Vrhovni sud RS je uvažio žalbe Vladimira Marčete tako da mu je utvrđena kazna zatvora od 3 mjeseca, ali se ona nije trebala izvršiti ako za godinu dana ne počini novo krivično djelo.

Vrhovni sud RS je u martu 2016. godine ukinuo presude inspektorima Goranu Mihajlici, koji je bio šef Odjeljenja za narkotike u nekadašnjem CJB Banjaluka, a danas PU Banjaluka i inspektoru Jovanu Miljkoviću. Nakon ukidanja presude, Mihajlica i Miljković su se u ponovljenom postupku nagodili sa tužilaštvom i priznali krivicu nakon čega je Mihajlica osuđen na uslovnu kaznu od 6 mjeseci zatvora, a Miljković na 3 mjeseca uslovno. Obojici  je rok provjere bio godinu dana.

EuroBlic