U Prijedoru je održan tradicionalni istorijski čas i položeni vijenci na spomenik narodnom heroju doktoru Mladenu Stojanoviću, povodom 122 godine od rođenja i 76 godina od pogibije ovog legendarnog partizanskog komandanta.
Predsjednik Gradskog odbora SUBNOR-a Veljko Rodić rekao je da je Mladen kao organizator ustanka na Kozari iz svog rodnog Prijedora otišao u legendu i da je svojim djelom zaslužio da se pominje godinama, decenijama i vijekovima.

“Veliko povjerenje u narodu je stekao i kao omladinac i kao vođa ustanka protiv fašističkog okupatora i zaslužio je da se njegovo ime izgovara sa najvećim pijetetom i posebnom pažnjom”, istakao je Rodić.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Aleksandar Miljuš je, obraćajući se okupljenima na ovom istorijskom času, istakao da je Mladen Stojanović bio čovjek za primjer, revolucionar od najranije mladosti pa do kraja života, najpopularnija ličnost ustanka na Kozari, Krajini i mnogo šire i jedan od najhrabrijih boraca i rukovodilaca Narodnooslobodilačke borbe.

“Dok god bude Kozare, Prijedora i Prijedorčana pjevaće se pjesme i pričaće se priče od doktoru Mladenu. Kad god se pomene njegovo ime i djelo, šalje se poruka da se voli čovjek i ljubi sloboda”, istakao je Miljuš.

Sjećanje na ovog legendarnog junaka Kozare obilježava se svake godine ispred bronzanog spomenika doktoru Mladena Stojanovića, podignutog 1952. godine, djelo njegovog brata, vajara Sretena Stojanovića.

Mladen Stojanović borio se u oba svjetska rata. Bio je pripadnik Mlade Bosne, radničkog pokreta i Komunističke partije.

Mladenovi posmrtni ostaci preneseni su na Partizansko groblje u Prijedoru 1961. godine iz Jošavke gdje je tragično stradao nakon teškog ranjavanja iz zasjede. Za narodnog heroja proglašen je 7. avgusta 1942. godine.

RTRS

R.R./KV