Sajam zanimanja Republike Srpske koji po treći put organizuje Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske u saradnji sa Republičkom agencijom za razvoj malih i srednjih preduzeća, Programom “Prilika plus” i gradom Prijedorom, otvoren je danas u ovom gradu i okupio je 10.000 učenika devetih razreda iz 130 škola iz Srpske.
Pomoćnik ministra za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Radmila Kocić Ćućić rekla je novinarima da je Prijedor grad domaćin sajma, primjer dobre prakse kako uspostaviti saradnju između obrazovanja i tržišta rada.

“Naš cilj je da učenicima devetog razreda pružimo sve potrebne informacije da bi upisali ono zanimanje koje će mu omogućiti, kako sigurno zaposlenje, tako i da budu najbolji u svom poslu”, kaže Ćućićeva.

Ona je potvrdila da će na Sajmu zanimanja biti predstavljen konkurs za izradu android aplikacije pod nazivom “Vodič za zanimanja” koji Ministarstvo raspisuje s ciljem da se zanimanja što više približe učenicima završnih razreda osnovnih škola i da im se olakša izbor i upis u srednje škole u Srpskoj.

“Mi ćemo tu aplikaciju instalirati za sve učenike u Republici Srpskoj i pokušati, na njima prihvatljiv način, približiti zanimanja i izbor odgovarajuće srednje škole”, dodala je Ćućićeva.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je novinarima da je grad već duži period prepoznao problematiku potreba privrede i putem gradske razvojne agencije “Preda” i direktora srednjih škola posvetio se uvođenju praktične nastave u srednje škole.

“Danas nam je namjera da budućim srednjoškolcima ukažemo na potrebu školovanja proizvodnih i deficitarnih zanimanja u skladu sa potrebama naše privrede”, rekao je Đaković.

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Borko Đurić kaže da je ovaj sajam primjer konktretizacije svih nastojanja da se obrazovanje uveže sa privredom, što će sigurno biti jedan novi zamajac u razvoju Republike Srpske.

“Garancija za to je što danas ovdje prisustvuje veliki broj privrednika, ali i đaka koji će sutra biti nosioci privrednih aktivnosti na ovim prostorima”, rekao je Đurić.

Direktor Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Marinko Đukić je, govoreći o značaju sajma, istakao da će učenici biti u prilici da na licu mjesta vide šta to sve nude škole i da izaberu ono što najviše odgovara
njihovim afinitetima, ali i potrebama privrede.

Predsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić kaže da su na sajam došli da djeci predstave određena zanimanja koja su interesantna za privredu Republike Srpske i da ih u direktnom kontaktu usmjere za školovanje u nešto što ima budućnost na ovom tržištu.

“Tržištu trebaju sva proizvodna i zanatska zanimanja bez obzira na profil”, rekao je Trivić.

Na štandovima u Dvorani “Mladost” u Prijedoru predstavljena su sva zanimanja škola prijedorske, banjalučke i dobojske regije, a osim srednjih škola, zastupljeni su štandovi Privredne komore Republike Srpske, Zanatske komore, Zavoda za zapošljavanje, grada Prijedora, te brojnih privrednih subjekata.

Tokom cjelodnevnog trajanja sajma biće organizovana i Panel-diskusija “Profesionalna orijentacija učenika osnovnih škola i povezivanje srednjeg obrazovanja sa tržištem rada”.

Za učesnike sajma organizovana je posjeta Fabrici keksa “Mira”, da bi se učenici upoznali o proizvodnom procesu u ovoj fabrici.

RTRS/prijedor24h