Derbi 19. kola Prve lige Republike Srpske između Rudar Prijedora i Zvijezde-09 iz Etno sela Stanišići završen je podjelom bodova (1:1), a gol koji je postigao rezervista gostiju Luka Asentić donio je prednost u međusobnim duelima Sembercima jer je prvi meč dva rivala i najvećih konkurenata za titulu i plasman u Premijer ligu BiH jesenas završen bez golova – 0:0.

Gradski stadion u Prijedoru. Gledalaca: 400. Sudija: Miloš Gigović (Gradiška). Strijelci: 1:0 Jakupović (42), 1:1 Asentić (88). Žuti kartoni: Jakupović, marić, Gavranović, Jaćimović (Rudar Prijedor), Filipović, Mazić (Zvijezda-09).

RUDAR PRIJEDOR: Hamzabegović, Jakupović, Šakić (od 46. Gavranović), Kukić (od 64. Jaćimović), Vojinović, Pekija, Pecelj, Jandrić (od 64. Popović), Marić, Dekić, Davidović. Trener: Zlatko Jelisavac.

ZVIJEZDA-09: Lakić, Babić, Arnautović, Mahmutović (od 75. Samardžić), Zlatković, Makarić, Govedarica (od 74. Asentić), Filipović (od 70. Huseinbašić), Tripković, Mazić, Bajić.

Derbi 19. kola Prve lige Republike Srpske između Rudar Prijedora i Zvijezde-09 iz Etno sela Stanišići završen je podjelom bodova (1:1), a gol koji je postigao rezervista gostiju Luka Asentić donio je prednost u međusobnim duelima Sembercima jer je prvi meč dva rivala i najvećih konkurenata za titulu i plasman u Premijer ligu BiH jesenas završen bez golova – 0:0.

Taj gol iz 88. minuta obavezao je “rudare” da u preostala tri kola do kraja prvog dijela prvenstva ne zavise sami od sebe, već moraju da gledaju i ka utakmicama Zvijezde-09, kako bi osvojili “pol-poziciju”, a samim tim i povlašćenje na startu Lige za prvaka. Prijedorčani za ispunjenje tog cilja moraju da imaju najmanje bod više od Semberaca.

Većina prvog proluvremena pripala je gostima koji su bili korektniji i angažovaniji na terenu, imali nekoliko izglednijih prilika, dok su izabranici trenera Zlatka Jelisavca nekako bojažljivo ušli u utakmicu i odigrali tih 40 minuta. Bukvalno, Miljan Govedarica je radio šta je htio, onda je gostujući tim pogodio i stativu iz slobodnog udarca, da bi u idućem napadu Prijedorčani poveli iz jedne neobične situacije.

Naime, lopta se poslije šuta Demira Jakupovića odbila od stative i krenula ka mreži, pokupio ju je golman gostiju Nikola Lakić, a drugi pomoćni sudija Aleksandar Smiljanić iz Laktaša je signalizirao gol i zastavicom pokazao na centar. Njegovu sugestiju uvažio je glavni arbitar Miloš Gigović iz Gradiške što je izazvalo buru protesta i negodovanja gostujućih fudbalera i klupe, ali arbitri nisu promijenili odluku. Ostala je dilema da li je lopta cijelim obimom prešla gol liniju.

Nevjerovatan prolom oblaka i nevrijeme sručili su se na Prijedor u poluvremenu utakmice čime su u nastavku susreta otežali posao igračima oba tima koji su morali da igraju po teškom i vodom natopljenom terenu. Ta kiša kao da je “ohladila” igrače, pa nije bilo previše kvalitetnih akcija i prilika za gol, tek poneki pokušaj sa distance i to neprecizan.

A onda bura u finišu. Nevjerovatno je da u takvim uslovima za igru domaći igrači u poslednjim minutama susreta, umjesto da zatvore sve prilaze svom golu, ostave toliko prostora da gosti izvedu klasičan školski kontranapad i postignu izjednačujući pogodak preko rezerviste Asentića, koji je, kako smo rekli, bod više za Zvijezdu-09 u svim statističkim i bodovnim kombinacijama.

Hendikep je bio i taj što je Rudar Prijedor utakmicu završio sa deset igrača jer se desetak minuta pre kraja povredio Ognjen Davidović, omladinski reprezentativac BiH, a obzirom da su domaćini bili izvršili sve tri izmjene morali su da budu hendikepirani. U 89. minutu Prijedorčani, tačnije Aleksandar Vojinović je postigao pogodak koji je poništen zbog navodne ofsajd pozicije, na asistenciju drugog pomoćnog arbitra Željka Dragojevića iz Banjaluke. Nastali su burni protesti domaćih igrača, klupe i navijača, ali sudije su ostale dosljedne. Ostaje dilema da li je bila nedozvoljena pozicija ili ne. Nakon završetka utakmice prema sudijama su fizički krenuli igrači Rudar Prijedora, zaustavljao ih je trener Jelisavac, palo je mnogo teških riječi i psovki.

Tako je završen derbi 19. kola Prve lige Republike Srpske sa dvije dileme da li je Rudar Prijedor postigao regularan pogodak i da li je domaćinu poništen čist gol? Nadležne komisije FSRS bi trebalo da kažu konačnu riječ za ove dileme.

Minut ćutanja za Zrilića

Derbi utakmica u Prijedoru počela je minutom ćutanja čime je odata posljednja počast istaknutom fudbalskom sudiji iz jugoslovenskog vremena i radniku, osnivaču Fudbalskog saveza Republike Srpske Vladimiru Vladi Zriliću. Njegov sin Robert je svojevremeno nosio dres Rudara iz Ljubije, a otac Zrilić je sudio mnoge utakmice u Prijedoru, i Rudaru i OFK Prijedoru, klubovima čijom integracijom 1992. godine je nastao današnji Rudar Prijedor.

Vlado Zrilić je preminuo 28. marta poslije duge i teške bolesti u 82. godini, a sahranjen je u petak na banjalučkom groblju u Vrbanji.

Gradonačelnik u loži

Meč u Prijedoru posmatrao je i gradonačelnik Milenko Đaković koji je u svečanoj loži bio u društvu Mladena Jelače, generalnog menadžera kompanije Arcelor Mital, glavnog sponzora kluba, kao i člana uprave Rudar Prijedora u ime Grada Prijedor Ranka Vučkovića koji je inače i član Izvršnog odbora Fudbalskog saveza BiH, te savjetnika Upravnog odbora Drage Miloševića, odnosno bivšeg igrača, a danas člana uprave Stojana Janjetovića.

REZULTATI 19. KOLA

Kozara – Sutjeska       0:0

Tekstilac Kort – Napredak      1:0 (1:0)

Željezničar (BL) – Podrinje (J)           2:1 (0:1)

Sloga (D) – Sloboda (MG)     1:2 (0:0)

Rudar Prijedor – Zvijezda-09 1:1 (1:0)

Slavija – Drina (Z)      sutra u 16.00 časova

 

  1. RUDAR PRIJEDOR         19 12        6          1          39:11   42
  2. ZVIJEZDA-09               19 12        6          1          32:12   42
  3. DRINA (Z)                   18 9          7          2          23:11   34
  4. TEKSTILAC KORT         19 9          5          5          28:17   32
  5. SLAVIJA                      18 7          8          3          28:22   29
  6. PODRINJE (J)               19 8          2          9          24:26   26
  7. SLOBODA (MG)            19 8          1          10        26:30   25
  8. ŽELJEZNIČAR (BL)        19 7          3          9          25:28   24
  9. SUTJESKA                    19 4          6          9          15:27   18
  10. KOZARA                       19 3          6          10        16:36   15
  11. SLOGA (D)                   19 2          6          11        18:35   12
  12. NAPREDAK                   19 3          2          14        14:33   11

Parovi 20. kola (4. aprila): Donji Šepak: Napredak – Željezničar (BL), Foča: Sutjeska – Slavija, Mrkonjić Grad: Sloboda – Rudar Prijedor, Etno selo Stanišići: Zvijezda-09 – Tekstilac Kort, Janja: Podrinje – Kozara, Zvornik: Drina – Sloga (D).

prijedor24h.net