U Prijedoru je obilježena 122. godišnjica rođenja i 76. godišnjica smrti narodnog heroja sa Kozare, Mladena Stojanovića. Održan je tradicionalni istorijski čas, a brojne delegacije položile su vijence ispred spomenika doktoru Mladenu Stojanoviću, u centru Prijedora.

Ime Mladena Stojanovića, jedno je od najvažnijih u istoriji grada Prijedora. Ponosni na ovog velikog humanistu, patriotu i borca za slobodu, Prijedorčani ali i poštovaoci Narodnooslobodilačke borbe, svake godine odaju počast legendarnom komadantu, jednom od organizatora narodnog ustanka na Kozari tokom Drugog svjetskog rata. Prijedorski osnovci, ponosni su što njihova škola nosi ime slavnog Mladena Stojanovića.

“Ponosan sam što dolazim iz škole koja se zove po njegovom imenu. Bio je komadant kozarskih partizana i bio je doktor”, rekao je učenik OŠ “Mladen Stojanović” Ljubija Aleksa Adamović.

“Pripremili smo par rečenica o samom životu i djelima koja je radio naš doktor Mladen Stojanović i jedni pjesmu koja je posvećena njemu i njegovom stradanju”, dodala je učenica Milica Bilbija.

Doktor Mladen dao je nemjerljiv doprinos u antifašističkoj borbi, a njegovo ime nose brojne prijedorske ustanove i organizacije.

“Prijedorčani se rado sjećaju doktora Mladena, a kako i ne bi, kad je u njegovoj veličini, njegovom liku, bilo toliko humanosti, toliko ljudskosti, toliko organizatorskih sposobnosti i toliko borbe, eto nažalosti i smrti, ali za slobodu”, naglasio je predsjednik Gradskog odbora SUBNOR-a Prijedor Veljko Rodić.

“Naravno da ćemo i svake godine obilježavati. Evo i ova godina je prilika za 122. godine od rođenja i 76. godine od njegove smrti”, izjavio je zamjenik gradonačelnika Prijedora Aleksandar Miljuš.

Mladen Stojanović ubijen je 1942. godine u selu Јošavka kod Banjaluke.

RTRS