Startujem sa bazom od 317.000 glasača i uvjeren sam da mi je to i na predstojećim izborima dovoljno za pobjedu, kaže srpski član predsjedništva BiH Mladen Ivanić, koji je u ime Saveza za promjene ponovo kandidat za tu funkciju.

U intervjuu za srpskainfo.com Ivanić nije želio da se bavi istraživanjima javnog mnjenja koja radi suprotni tabor, a koja navodno pokazuju da njegov protivkandudat Milorad Dodik u ovom trenutku ima značajnu prednost.

– Mi svoja istraživanja još nismo radili. To je toliko daleko do izbora da mislimo da nema potrebe da se rasipaju pare tim povodom. Vrlo dobro znam da sam imao bazu od 317.000 glasača s kojom i sada startujem. Uvjeren sam da svojim radom nisam učinio ništa zbog čega ti ljudi ne bi ponovo glasali za mene – kaže Ivanić, počasni predsjednik PDP.

Na koji način će se predizorna kampanja razlikovati od one prije četiri godine, kada vam je protivkandidat bila Željka Cvijanović?

Još je rano za definisanje kampanje. Ali, evidentno je da ću ja govoriti pozitivno u kampanji, da se neću baviti pljuvanjem, izmišljanjem priča, a očito je da će se tako ići protiv mene. U posljednjih nekoliko dana je bilo silnih pokušaja da se uvedu neki portali koji ne postoje, da se izbacuju neke izjave kojih u suštini nema i da se na taj način pokušava kreirati negativan ambijent. Kod mene nema neizvjesnosti, neće biti rizika, za razliku od mog protivkandidata za koga se vezuje konflikt.

Trenutno se s Dodikom sukobljavate oko Strategije spoljne politike BiH i planirane vojne vježbe na Manjači iduće godine. Da li je neko od vas dvojice politički poentirao na tome?

Strategija nema nikakve pravne posljedice. To je generalni okvir koji pokazuje kako će se voditi spoljna politika. Dodik je od toga pokušao da napravi temu i mislim da je pogriješio. Sve što je rekao pokazalo se da, ili nije znao, ili je pokušao da skrene pažnju. Prigovori su bili zbog toga što u Strategiji postoji rečenica koja kaže da će BiH nastojati da poveća stepen odluka kojima će pratiti EU. To piše u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, koji je potpisao Nikola Špirić. To piše i u odgovorima na Upitnik EU koje je gospođa Cvijanović usvojla prije dva mjeseca. Zašto je tamo moglo, a sada ne može? To pokazuje besmislenost Dodikovih argumenta. Drugi prigovor je bio oko aktivacije MAP (Akcioni plan za članstvo u NATO). On je odobren u Talinu na bazi zahtjeva punog hvalospjeva na to koji je potpisao gospodin Nebojša Radmanović. Aktivacija MAP nije u našim rukama. U Strategiji nema članstva u NATO i mislim da je time potpuno ispoštovana Deklaracija o vojnoj neutralnosti, koju je donijela Narodna skupština RS.

Primjedba Dodika je bila da niste pitali institucije RS za mišljenje?

A, je li on mene pitao kada kaže da je potreban treći entitet? Nije on nikakav mentor, niti će mi ikada biti. To je isključiva nadležnost Predsjedništva i ja ću svoj posao da radim onako kako mislim da treba. A, to što je on imao osjećaj sujete, to je problem sujetnih ljudi. I ja i on smo birani od građana i svako treba da radi u skladu sa svojim nadležnostima.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Mladen Ivanić

Kada već pominjete treći entitet, kakav je vaš stav o tome?

Treći entitet je suprotan interesima Srpske. Hiljadu puta je bolje biti jedan od dva nego jedan od tri. To znači raspakivanje Dejtona, a RS nema nijedan razlog za to jer ništa ne bi dobila. Umjesto toga, bilo bi bolje da Dodik više razmišlja o poziciji Srba u kantonima u kojima je zajedno u vlasti sa HDZ.

Šta bi za RS značilo da čovjek koji je na crnoj listi SAD postane član Predsjedništva BiH?

Ne mora to da znači ništa. To nije glavni argument meni i neću ga ni pominjati u političkoj bici. To je individulani problem gospodina Dodika. Meni je daleko važnije šta bi značio izbor u Predsjedništvo čovjeka koji je u konfliktu sa svima. U Predsjedništvu morate da pravite kompromise, tamo ne odlučuje jedan. Ili konsenzusom, ili eventualno preglasavanjem. Ali, peglasavanje znači sukobe, konflikte, pa bogami i opasnost od nekog rata.

Hoće li biti vježbe na Manjači?

Što se tiče vojne vježbe, garantujem da nema nikakvog uranijuma,  nema nikakvog bojevog gađanja i nije u pitanju vježba sa NATO nego sa Nacionalnom gardom Merilenda. Avioni neće moći da se koriste ako nema saglasnosti civilnih institucija. Opet će se pokazati da je ta tema bila greška, pokušaj da mi se stave prigovori. Ja ću u toj bici pobijediti. Neće biti tako kako Dodik tvrdi, biće sve suprotno. Mislim da im je bolje da odustanu od toga, nego da dožive definitivni poraz i to vjerovato mjesec dana pred izbore kada se o vježbi bude odlučivalo.

Da li je ovo bitka za Banjaluku i Manjaču?

Ne. To je najobičnija bitka kojom se pokušava spustiti autoritet člana Predsjedništva BiH. Isključivo kreiranje lažne teme.

Očekuje se da će još neke manje stranke imati kandidate za člana Predsjedništva BiH iz RS. Da li vam to može biti problem u smislu rasipanja glasova.

Ne. Mislim da ćemo Dodik i ja voditi glavnu političku bitku. Za razliku od ranijih godina, kada ti kandidati jesu znali uzeti po malo, ovaj put neće imati velike reperkusije.

Da li je realno da Savez za promjene, osim kandidata za člana Predsjedništva BiH i predsjednika RS, objavi i kandidate za ostale funkcije nakon izbora, na čemu insistira NDP?

Ne mislim da se trebaju davati sva imena. Onda bi ličilo na to da je osnovni cilj podjela funkcija. Ali jesam za to da NDP, kao treći partner u koaliciji, ima pravo da bira jednu od dvije preostale najznačajnije funkcije  – predsjednik Vlade ili predsjednik Narodne skupštine RS.

Nakon sastanka sa Vučićem u Beogradu izjavili ste da bi cijela BiH, zbog problema oko Izbornog zakona, mogla da postane Mostar. Šta to konkretno znači?

Ako ne bude promjene Izbornog zakona, stavljaju se van snage njegove odredbe koje regulišu izbor Doma naroda Federacije. To znači da će poslije izbora sve u RS i sve iz RS na nivou BiH biti normalno konstituisano, ali Federacija neće moći ništa od toga da uradi i biće potpuna blokada. Kako će to biti završeno, dominantno je na partnerima u FBiH.

Zalaganja za izmjenu Izbornog zakona BiH neki tumače kao borbu Dragana Čovića za politički život. Može li se tako tumačiti?

Ne bih rekao. Čović ima dovoljno snage i autoriteta unutar hrvatskog naroda. Mislim da je ovo koncepcijsko neslaganje Hrvata i Bošnjaka. Hrvati insistiraju da tome da njihova pobjednička partija ima kontrolu u formiranju vlasti, dok Bošnjaci smatraju da je to pravo veta koje ne žele da bilo ko ima. Mislim da tu kompromis praktično ne postoji jer je pitanje ili – ili. Zato nisam za to da se mi previše uplićemo. Treba samo da pratimo i da se borimo da promjene Izbornog zakona obezbijede popunjavanje Kluba Srba u FBiH i da Srbi iz Mostara dobiju mogućnost da imaju svog odbornika u gradu.

Da li je moguća postizborna koalicija PDP sa SNSD, o čemu se spekuliše u političkim krugovima?

Nije na meni da na to odgovaram, to je na partijskim liderima. To su spekulacije na koje ne bih reagovao.

Ambasador samovoljno glasao

Da li se BiH u OEBS pridružila izjavi EU protiv Rusije? Britanske diplomate su to pozdravile, dok Ministarstvo spoljnih poslova BiH dematuje.

Ambasador BiH jeste glasao za tu rezoluciju u kojoj nema nikakve osude Rusije, nego se govori o mogućnosti da je nešto učinjeno. On je to uradio bez konsultacija sa ministrom, iako mu je istekao mandat. Ali, ostao je do imenovanja novog jer se rješenje o razrješenju donosi dva-tri mjesca unaprijed. Da li je u pitanju neopreznost, ili je smatrao da takva izjava nema težinu, pitanje je za njega. Evidentno je da za to nije imao saglasnost ni ministra ni Predsjedništva. BiH neće donositi nikakve odluke o bilo kakvom sankcionisanju. Nama to ne pada na pamet jer Rusiju smatramo prijateljskom zemljom. Od nas to u suštini niko ne može tražiti.

Srpskainfo