Obdukcioni nalaz potvrdio je da je u eksploziji koja se dogodila u četvrtak u garaži ispod Rimskog trga stradao Dražen Čađenović (31) iz Podgorice.

Prema do sada prikupljenim podacima, nepoznate osobe postavile su eksplozivnu napravu ispod automobila Čađenovića, pratile njegovo kretanje, sačekale pogodan momenat i aktiviranjem naprave likvidirale žrtvu.

Nepuna 24 sata nakon eksplozije, analizirani tragovi ne ostavljaju mogućnost da je Čađenović prevozio eksploziv i da je, pod neutvrđenim okolnostima, došlo do samoaktiviranja.

Zato sada istražitelji provjeravaju kuda se žrtva posljednjih sati kretala, ko je Čađenoviću bio za petama i koji su motivi likvidacije.

Prema saznanjima Pobjede, izuzeti snimci sa nadzornih kamera nijesu pokazali neki detalj koji bi usmjerio ili ubrzao istragu. Na snimcima se vidi da je Čađenović, nakon kraće prepirke sa portirom ušao na parking, a ubrzo nakon toga se vidi bljesak i automobil u plamenu.

Prema izjavi portira, Čađenović je krenuo u hotel Premijer. Tragom te izjave, istražitelji su pokušali da saznaju da li je trebao sa nekim da se nađe i da li se ta osoba pojavila. Do nekih bitnijih odgovora nijesu došli.

Prema nezvaničnim saznanjima Pobjede, eksplozivna naprava bila je postavljena ispod blindiranog automobila koji je imao četvrti stepen zaštite. Kako pojašnjava Pobjedin izvor, radi se o automobilu najnižeg stepena specijalne zaštite, koja garantuje samo spoljnu odbranu od metaka.

Utvrđeno je da je eksplozivna naprava bila velike razorne moći, napravljena od plastičnog eksploziva teškog više od kilogram i aktivirana je daljinskim upravljačem. Pojašnjeno nam je da se takva eksplozivna naprava izrađuje vani, da je ilegalno unijeta u Crnu Goru, pa će jedan od pravaca istražitelji usmjeriti i na provjeru bezbjednosno interesantnih osoba koja su nedavno ušla u našu zemlju.

Istražitelji nijesu isključili mogućnost da su izvršioci strani državljani.

Eksplozivna naprava postavljena je na magnet ispod poda vozača. Sve ove okolnosti ukazuju da je u likvidaciji učestvovalo više osoba, od organizatora, preko logističara do direktnog izvršioca koji je aktivirao napravu i, po nečijem nalogu, presudio Čađenoviću.

Da je uigrana ekipa pomno vrebala Čađenovića i da nije marila za mogućnost kolateralnih žrtava ukazuje i vrij eme i sam način izvršenja krivičnog djela.

Zatvoren porostor još više je pojačao detonaciju, paje mnoge građane koji su bili u blizini zahvatila panika, koja se povećala nakon što je gusti dim pokuljao iz garaže i kada su se začule sirene policijskih automobila i kola Hitne pomoći.

Činjenica da su ubica i njegovi pomagači morali biti na nekoliko desetina metara od žrtve dodatno podgrijava nadu inspektora da će uspjeti, analizom snimaka sa nadzornih kamera u rejonu zločina, da nađu neki trag.

Pobjedi je nezvanično  saopšteno da je saslušano nekoliko osoba, ali da nijedna od njih nije pomogla u istrazi.

Čađenović je nekada bio blizak prijatelj sa braćom Duškom i Vladimirom Roganovićem koji, kako tvrdi policija, pripadaju “kavačkom klanu. Međutim, u posljednje vrijeme nije imao nikakve kontakte s njima, već je bio u društvu osoba iz suprotnog klana, sa “škaljarcima.

Izvori bliski istrazi tvrde da je bio blizak sa vođom barskog klana Alanom Kožarom, kao i Stevanom Stamatovićem i Minjom Šakovićem, za koje policija tvrdi da su u poslovnim i prijateljskim relacijama sa “škaljarsim klanom.

Čađenović je iza sebe ostavio suprugu i maloljetnog sina.

CDM.me