Na gradskim i prigradskim saobraćajnicama Prijedora u toku je krpljenje rupa koje su ugrožavale bezbednost vozača i pešaka.

Velika oštećenja na sao­braćajnicama, pričaju Prijedorčani, nisu zabeležena godinama. Za sanacije rupa pisali su Gradskoj upravi vise od godinu dana i zahtevali da se uradi nešto kako bi se omogućilo normalno odvi­janje saobraćaja kroz ovaj grad

– Kada će nadležni iz SNSD i DNS odlučiti da pota­paju rupcage u Donjoj Puharskoj i ostalim delovima grada Prijedora – jedno je od pitanja koje su građani uputili rukovodstvu ove lokalne zajednice. Meštani na­selja Saničani traže takode da nadležni dođu u njihov kraj i uvere se u loše stanje puta pre­ma Busnovima.

– Put je u očajnom stanju, rupa do rupe. Skoro pa ih je nemoguće zaobići. Molim vas da se to što pre sanira, dok još imamo točkova i au­tomobila – apeluju meštani iz ovih naselja.

Iz Odeljenja za saobraćaj i komunalne poslove kažu da su vremenski uslovi konačno dozvolili popravku puteva, te da je pre nekoliko dana počela popravka najvećih oštećenja uzrokovanih proš­lom zimom.

– Počeli smo sanaciju udar­nih rupa na saobraćajnicama od ulica Milana Vrhovca, Ko­zarske pa dalje. Radovi će trajati narednom peri­odu, dok ne izvršimo kompletnu sanaciju udar­nih rupa na području grada i prigradskih naselja – kaže Tihomir Timarac, nedavno postavljeni v. d. načelnika Odeljenja.

Za „EuroBlic” navodi da su istovremeno počeli ra­dovi na nivelisanju, odnosno poravnjanju rupa na maka­damskim putevima. Izdali smo naloge za sa­naciju puteva prvog priorite­ta, odnosno onih na kojima je velika frekvencija saobraćaja i gde saobraćaju autobusi. Nakon toga će biti sanirane saobraćajnice drugog prio­riteta – objašnjava Timarac. Navodi da su oštećenja na pojedinim mestima velika i da je potrebno menjanje asfaltne površine.

Tako ćemo na lokal­nom puta za Busnove, na pojedinim delovima presvući kompletnu širinu kraćih re­lacija tog puta, jer je mnogo rupa i ekonomičnije je na tim mestima zameniti asfalt nego krpiti rupe – najvaljuje on. Uverava Prijedorčane da će svi putevi u narednom periodu biti popravljeni, ali da za to treba vremena i strpljenja.

Podsećamo, na prošloj sednici Skupštine grada Prijedora, zbog lošeg stanja prijedorskih saobraćajnica, smenjen je bivši načelnik Odeljenja za saobraćaj Radan Vukadović. Tada je grado­načelnik Prijedora Milenko Đaković objasnio da su mu građani godinu dana žalili na prohodnost puteva, dok ga je istovremeno Vukadinović uveravao da saobraćajnice nemaju tako velika oštećenja. Tvrdio je i da je Vukadinović najodgovorniji što nije primenjivao mere kako bi izvođač radova na održavanju puteva kvalitetno obavljao svoj posao.

– Oni rupe zakrpe, a na­kon prve kiše rupe se po­novo pojave. Problem je što je izvođač radova u posao uvodio podizvodače koji nisu bili kvalifikovani za taj posao – rekao je, između ostalog, tada prvi čovek Prijedora.

Međutim, Timarac navodi da poslove na krpljenju rupa popravljanju puteva izvodi isti izvođač radova koji je taj posao obavljao u vreme mandata Vukadinovića.

– Još uvek nije izabran novi izvođač koji će odr­žavati puteve u ovoj godini, zbog čega „Prijedorputevi” izvode radove na maka­damskim i asfaltnim saobraćajnicama. Pozivajući se na ugovor koji imamo i novac koji je aktivan, izda­jemo naloge da se radi, da ne bi bila još gora situacija objašnjava Tlmarac. Dodaje da radnici gradske uprave svakodnevno nadziru ra­dove na popravci puteva i veruje da će oni ovaj put biti kvalitetniji.

Uskoro tender za održavanje puteva

Timarac očekuje uskoro raspisivanje novog tendera za izvođača koji će održavati prijedorske puteve. Gradska uprava je prošli mesec poništila javni poziv, jer su primili žalbu “Prijedorputeva” na tendersku dokumentaciju. Od dolaska Đakovića na mesto gradonačelnika Prijedora, “Prijedorputevi” i “Niskogradnja Marjanović” vode vode spor oko dobijanja posla za održavanje puteva. Vrednost radova procenjena je na oko milion i po maraka, a za asfaltne skoro 600.000 KM.

EuroBlic/Bojana Majstorović