Mnogo kontroverzi viđeno je u subotnjem derbiju 19. kola Prve lige Republike Srpske na Gradskom stadionu u Prijedoru između Rudar Prijedora i Zvijezde-09 iz Etno sela Stnišići koji je završen bez pobednika (1:1).

U prvom poluvremenu gosti iz Semberije su bolje stajali na suhom terenu, imali su terensku inicijativu zahvaljujući plejmejkeru Miljanu Govedarici, stvarali bolje i izrazitije šanse, ali je u finišu domaćin stigao do vođstva. Jednu odbijenu loptu od stative “pokupio” je golman Zvijezde-09 Nikola Lakić, a pomoćni sudija iz Laktaša Aleksandar Smiljanić je signalizirao pogodak što je glavni arbitar Miloš Gigović iz Gradiške uvažio i pokazao na centar. Tako se u strelce, a da lopta nije dotakla mrežu, upisao Demir Jakupović. Ovaj pogodak je izazvao buru negodovanja i protesta gostiju.

Onda se u pauzi između dva poluvremena sručilo veliko nevreme na Prijedor, tako da je u nastavku susreta teren bio natopljen vodom i težak za igru. U takvim okolnostima bolje su igrali domaći fudbaleri, dominirali, ali je drugi period susreta pripao gostima koji su iz kontranapada u 88. minutu golom rezerviste Luke Asentića stigli do izjednačenja. Odmah nakon toga Aleksandar Vojinović, najbolji pojedinac susreta je postigao i drugi gol za “rudare” koji je poništen na asistenciju pomoćnika Željka Dragojevića iz Banjaluke, signalizirao je ofsajd-poziciju. Sudija Gigović je ponovo ispoštovao asistenta, što je stvorilo veliko nezadovoljstvo u taboru Prijedorčana. A tek po završetku meča… reagovao je klupski komesar za bezbednost domaćih.

-Bila je ovo prava prvenstvena, borbena utakmica po teškom terenu, igrači obje ekipe dali su svoj maksimum. Mi smo na vreme došli u vođstvo, imali smo ideju i želju na poluvremenu da sa još jednom izmenom igrača prema napred, kada je umesto Milana Šakića ušao Stefan Gavranović, dođemo i do drugog gola i rešimo pitanje pobednika. Nažalost, desetak minuta pre kraja susreta povredio se Ognjen Davidović, a nismo imali pravo zamene, što je poremetilo našu ekipu – istakao je šef stručnog štaba Rudar Prijedora Zlatko Jelisavac.

Gol Luke Asentića doneo je prednost Zvijezdi-09 u mešusobnim duelima dva najveća konkurenta za osvajanje titule i plasman u Premijer ligu BiH jer je jesenas u Etno selu Stanišići bilo 0:0.

-Gosti su stigli spretno i srećno do izjednačenja, posle čega smo mi postigli još jedan pogodak. Kada pogledamo snimak videćemo da li je on bio regularan ili ne. Pred nama je pravi fudbalski maraton koji će i dalje da traje, još je trinaest utakmica do kraja prvenstva, ko bude imao više psihološke stabilnosti taj će verovatno i prvi da prođe kroz cilj. Još je dosta bodova u igri – rekao je na kraju strateg zeleno-crnih Zlatko Jelisavac.

I tako, niz elemenata na derbiju u Prijedoru bio je kontroverzan, pogotovo golovi posle kojih su sudijski asistenti mahali, a glavni arbitar Miloš Gigović uvažavao njihove asistencije. Zato će TV-snimci pokazati šta se zapravo zbivalo.

Zvijezda-09 u prednosti

Do kraja prvog dela Prve lige Republike Srpske ostala su još tri kola, Rudar Prijedor i Zvijezda-09 su bodovno izjednačeni, a u finišu takmičenja pre podele na dve mini-lige Semberci su u prednosti. Ne samo zbog boljeg međusobnog skora već i činjenice da dve utakmice igraju kod kuće, dok će Prijedorčani na dva gostovanja. A prvo mesto posle 22. kola donosi dva vezana domaća susreta i domaćinstvo u idućem derbiju.

Prijedorčani će gostovati u Mrkonjić Gradu kod Slobode i u Foči kod Sutjeske, a domaćin je zvorničkoj Drini koja je tradicionalno neugodan gost u Gradu na Sani. Zvijezda-09 dočekuje Tekstilac Kort i banjalučki Željezničar, a gostuje takođe u Mrkonjić Gradu.

Sportski žurnal/Slavko BASARA